2021. június 19. szombatGyárfás
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Határozatlan időre elnapolták Mladic perét

2012. június 19. 15:09, utolsó frissítés: 15:09

Határozatlan időre elnapolták hétfőn a bizonyítási eljárás megkezdését a Ratko Mladic elleni perben, a délszláv háborúk során elkövetett súlyos, büntetendő cselekmények ügyében eljáró hágai ENSZ-törvényszéken.


A boszniai szerbek egykori katonai parancsnokát emberiesség elleni, valamint háborús bűncselekményekkel vádolják. Vele szemben a legsúlyosabb vádpont az 1995 júliusi srebrenicai vérengzéssel, nyolcezer muzulmán lemészárlásával kapcsolatos. A most hetven éves Mladicot tavaly májusban tartóztatták le a szerb hatóságok, majd kiadták Hágának.

Mladic büntető pere ez év május 17-én kezdődött, és bár a bizonyítási eljárást az eredeti tervek szerint már május 29-én meg kellett volna kezdeni, azt rögtön a tárgyalás kezdetén áttették június 25-re, jövő hétfőre.

A védelem azonban május 31-én ennél jóval hosszabb, féléves halasztást kért, arra hivatkozva, hogy egyfelől nem volt elég ideje áttanulmányozni a terjedelmes vádiratot, másfelől pedig a hágai törvényszék mellett működő ügyészség kezében levő bizonyítékok ismertetése tekintetében szabálytalanságok történtek. Az eljáró ügyész elismerte ugyan, hogy előfordultak hibák, de ettől függetlenül ellenezte a bizonyítási eljárás elhalasztását. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS