2021. október 28. csütörtökSimon, Szimonetta
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Szaúd-Arábia: a keményvonalas Najef helyett féltestvére lett az új trónörökös

2012. június 19. 12:34, utolsó frissítés: 12:34

A szaúd-arábiai király féltestvére, a 76 éves Szalman bin Abdel-Aziz védelmi miniszter lett az új trónörökös, miután szombaton egy genfi kórházban elhunyt Najef herceg, a trón előző várományosa.


Szalman bin Abdel-Aziz miniszterelnök-helyettesi kinevezést is kapott a védelmi miniszteri poszt mellé a 89 éves uralkodó, Abdallah bin Abdel-Aziz döntése alapján.

Najef herceget vasárnap temették el. Csak nyolc hónapig volt trónörökös. Szalmanhoz hasonlóan ő is az országalapító Abdel-Aziz ibn Szaúd egyik fia volt. Az elmúlt 37 évben ő vezette a belügyminisztériumot. Ezt a feladatot a király most egy másik féltestvérére, Ahmed bin Abdel-Azizra bízta.

Najef minisztersége alatt jelentős mértékben fokozta a terrorizmus elleni harcot, az Egyesült Államok vezetői részvétnyilatkozatukban méltatták az USA és Szaúd-Arábia közötti partnerség fejlesztésében betöltött szerepét. Ugyanakkor a Wikileaks által kiszivárogtatott amerikai nagyköveti táviratok szerint Najef keményvonalas konzervatív volt, aki közömbös volt Abdullah király reformtörekvéseivel szemben.

Szalmanról viszont úgy tartják, pragmatikus és jóval liberálisabb, mint a szigorú vallási előírások és hagyományok megtartása iránt elkötelezett testvére. A BBC elemzője szerint ennek ellenére nem várható, hogy az új miniszterelnök lényegi változást vezet be az országban. (mti, cnn, bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS