2020. október 21. szerdaOrsolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nemzetközi klímaügyi összefogást szeretnének az uniós miniszterek

2012. június 12. 10:43, utolsó frissítés: 10:43

A káros éghajlatváltozás ellen erős, az Európai Unión kívüli partnereket is széles körben bevonó fellépés szükségességét hangoztatták az EU-tagországok környezetvédelmi miniszterei hétfőn luxembourgi találkozójukon.

A miniszterek zárt munkaebéd keretében vitatták meg a nemzetközi klímafinanszírozás legfontosabb kérdéseit. A fejlett országok 2009-ben vállalták, hogy 2010-2012 között összesen 30 milliárd dollárt biztosítanak a fejlődő országok klímavédelmi tevékenységeinek támogatására, és 2020-ra évi 100 milliárd dollárt mobilizálnak erre a célra.

A találkozó résztvevői tárgyaltak a földhasználati, földhasználat-változási és erdőgazdálkodási szektor (LULUCF) üvegházhatást okozó gázkibocsátásával foglalkozó jogszabálytervezet fő kérdéseiről is. A klímaváltozás ütemének megfékezése érdekében ugyanis a fejlett országoknak az 1990-es szinthez képest 80-95 százalékos üvegházhatású gázkibocsátás csökkentést kell elérniük 2050-ig, és az Európai Unió mérlegeli, hogyan lehetne bevonni ezt a szektort a szabályozásba.

Meghallgatták a miniszterek a soros dán elnökség tájékoztatóját az úgynevezett 2050-es dekarbonizációs útitervre vonatkozóan folytatott tárgyalások előrehaladásáról is. Mivel Lengyelország továbbra is ellenzi az uniós vállalások számszerűsítését, közös nyilatkozat elfogadására ezúttal sem került sor.

Szóba került a luxembourgi értekezleten a génjeikben módosított növények termesztésének uniós rendszerét megváltoztató szabályozás is, de az ülést követő nyilatkozatok tanúsága szerint lényegi előrehaladás nem mutatkozott a kérdésben. A tagországok továbbra is élesen megosztottak a témában, és a hónap végén leköszönő soros elnökség, Dánia a mostani találkozóval lényegében le is mondott arról, hogy kompromisszumot találjon. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS