2021. december 1. szerdaElza
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Tüntettek a pedagógusok Budapesten

2012. június 04. 12:35, utolsó frissítés: 12:35

A magyarországi pedagógus szakszervezetek tüntettek vasárnap Budapesten, az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt. A pedagógusnapon tartott demonstráció részvevői 20 százalékos béremelést, valamint a köznevelési törvény bevezetésének egy évvel való elhalasztását követelték. Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke a tüntetésen úgy fogalmazott, elfogyott a reményük, a hitük és a pénzük. Az értelmiségi lét helyett a megélhetésükért kell demonstrálniuk.


Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke a demonstráción azt hangsúlyozta, hogy "az egyeztetés nélküli törvények súlyosan pedagógus- és gyermekellenesek lettek". Szerinte, ha nem halasztják el a köznevelési és a szakképzésről szóló törvény bevezetését, azzal "jóvátehetetlen károkat okoznak".

Somogyi László, az Oktatási Vezetők Szakszervezetének elnöke egyebek között annak a véleményének adott hangot, hogy a pedagógus-életpályamodell bevezetését a költségvetés állapota 2013. szeptember 1-jétől nem teszi majd lehetővé. Tóth József, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet elnöke szerint a törvények bevezetésével nem kerülhető el a létszámleépítés, az átalakítások legnagyobb vesztese pedig a szakképzés lehet, mert kiüresedhetnek a tanműhelyek, a szakképzésben tevékenykedő oktatók pedig más pályát választhatnak.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) pedagógusnapi közleményében azt írta: a pedagógus-életpályamodell a pedagógusoknak a jelenleginél sokkal nagyobb fizetést, kiszámítható előrejutási lehetőségeket, biztos jövőt garantál és világos minősítési rendszerről is gondoskodik.

A nagyobb állami szerepvállalással azt is biztosítani fogják, hogy a gyerekek egyformán jó iskolákban tanulhassanak, hogy Magyarországon ne legyenek első- és másodrendű állampolgárok, hogy mindenkinek járjon a lehető legjobb nevelés, oktatás, bárhol is lakjon és bármilyen szociális körülmények között éljen – emelték ki.

Hozzátették: a kötelező iskolába járás korhatárát a legrövidebb idő alatt elsajátítható szakképzéshez igazították, de ettől függetlenül, aki tanulni akar, továbbra is ingyenes oktatás kertében szerezhet érettségit, s megfelelő tanulmányi eredményei esetén az állam támogatja a főiskolai, egyetemi tanulmányait is.

Hangsúlyozták, hogy minden pedagógus munkájára számítanak, a pedagógus-elbocsátásokkal kapcsolatos híresztelés nem több negatív hangulatkeltésnél. Azt, hogy az egyre csökkenő gyereklétszám miatt kevesebb pedagógusra lesz szükség a jövőben, a nyugállományba vonulók státusának be nem töltésével kívánja az oktatási kormányzat megoldani, nem pedig elbocsátásokkal – mutatott rá az Emmi közleménye.

Az MSZP szerint az Orbán-kormány gazdaságpolitikája veszélyezteti a pedagógusok bérének emelését. Kunhalmi Ágnes, az MSZP elnökségi tagja sajtótájékoztatóján azt mondta: a kormány az egykulcsos adóra épülő gazdaságpolitikával akkora bevételkiesést okozott a költségvetésnek, ami ellehetetleníti a közalkalmazotti fizetések növelését. Nem véletlen, hogy a Széll Kálmán Terv új változata már a pedagógus-életpályamodell elhalasztását vetíti előre - tette hozzá.

Osztolykán Ágnes, az LMP parlamenti képviselője a sajtótájékoztatóján egyebek között a tankötelezettség korhatárának csökkentése ellen emelte fel szavát, mondván 16 éves fiatalokat tesznek a "multik áldozatává" azzal, hogy kilökik őket arra a munkaerőpiacra, ahol jelenleg sokan diplomával sem boldogulnak.

A Jobbik szerint elkerülhetetlen a pedagógusok fizetésének emelése, hiszen az elmúlt tíz évben több mint negyven százalékos reálbércsökkenést kellett eltűrniük. Dúró Dóra, az ellenzéki párt oktatási kabinetjének elnöke az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: "a kormány valódi terveit kiszivárgott dokumentumokból ismerhettük meg, amelyek a köznevelés és a szakképzés intézeteiből összesen több mint tizenötezer pedagógus elbocsátását helyezték kilátásba".

A Demokratikus Koalíció szerint a közoktatásban válsághelyzet van, ami a jövő nemzedékét veszélyezteti. Niedermüller Péter, a DK alelnöke a pedagógusnap alkalmából nyilatkozva az MTI-nek azt mondta: az új köznevelési törvény kidolgozatlansága miatt komoly zavarok keletkeznek az oktatásban, ezért a jogszabályt vissza kell vonni.

Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője az ellenzéki pártok nyilatkozataira reagálva az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: Európa túlnyomó részében is 16 év a tankötelezettség korhatára, a szocialisták 2003-ban vezették be a 18 éves korhatárt, hogy leplezzék a fiatalok munkanélküliségi adatait. Ezek az adatok riasztóan romlottak a szocialisták kormányzása alatt, hiszen a 2002-es 12,7 százalékról 2010-re 26,6 százalékra nőtt a mutató. Hozzátette: "ezt a drámai emelkedést a nemzeti ügyek kormánya mára megállította".

A szóvivő hazugságnak nevezte a pedagógus elbocsátásokról szóló ellenzéki állításokat. Mint írta: "az átalakítás 2015-ig megy végbe, és nem elbocsátásról van szó, hanem az addig nyugállományba mentek státusát nem töltik be, amihez hozzáadódik a természetes fluktuáció, ez most is évente ezer embert jelenthet". (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS