2021. december 7. keddAmbrus
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Fidesz: 16%, MSZP: 15%, Jobbik: 11%

2012. május 30. 17:55, utolsó frissítés: 17:55

Magyarországon a két éve történt kormányalakítás óta jelentősen csökkent a Fidesz-KDNP tábora és számottevően növekedett a választani nem tudó, vagy nem akaró szavazók aránya a Tárki Társadalomkutatási Intézet májusi pártpreferencia-kutatása alapján.


Mint azt az intézet szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében írta, a Fidesz-KDNP támogatottsága májusra lényegében az MSZP szintjére csökkent, az elmúlt két év során az MSZP táborának mérete pedig folyamatosan ingadozott, majd fél éve kis mértékben nőtt; a Jobbiké a kezdeti növekedés után stagnál, s az LMP támogatottsága a parlamenti küszöb körül alakul.

Az ezer, 18 évesnél idősebb ember május 17-22. közötti megkérdezésén alapuló, életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentatív kutatás alapján májusban folytatódtak az utóbbi hónapokat jellemző trendek, miszerint folyamatosan csökken a Fidesz-KDNP szavazótábora és ezzel párhuzamosan nő a bizonytalanoké, tehát azoké, akik passzivitásba vonulnak.

A Fidesz-KDNP támogatottsága a teljes népességen belül az áprilisi 21%-ról májusban 16%-ra csökkent, míg a szocialista párté 13%-ról 15-re nőtt. Eközben a pártszimpátia kérdésében bizonytalanok vagy titkolózók aránya 45-ről 49%-ra nőtt – tették hozzá.

Felmérésük szerint a pártválasztók körében azonos a két nagyobb párt támogatottsága, hiszen az egy százalékpontos különbség a statisztikai hibahatáron belül van. A Fidesz-KDNP támogatottsága a pártválasztók körében áprilisról májusra 39-ről 32%-ra esett vissza, eközben az MSZP-é 25-ről 31%-ra nőtt.

Kutatásaik alapján a Jobbik támogatottsága a teljes népességen belül az áprilisi 9% után májusban 11%-on áll, míg a pártválasztók között az előző havi kiugróan alacsony 16-ról 21%-ra nőtt. Az LMP a teljes népességen belül az elmúlt egy hónapban változatlanul 5%-os támogatottsággal bír, a pártválasztók körében pedig az áprilisi 10% után 11%-on áll. A Demokratikus Koalíció tábora a teljes népességen belül 3-ról 2%-ra, a pártválasztók körében 6-ról 4%-ra csökkent. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS