2020. szeptember 25. péntekEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ahmadinezsádot megtörte a vereség

2012. május 07. 16:39, utolsó frissítés: 16:39

Az iráni választások második fordulójának vasárnapra ismertté vált eredménye alapján tovább erősödött a konzervatívok uralma a parlamentben.

A reformerek nagy része a hatalom általi kegyetlen elnyomás miatt nem vett részt a választásokon, ennek is betudható, hogy csak két helyet szereztek meg az elnyerhető 65-ből. Így 21 képviselőjük lesz a 290 tagú medzsliszben, szemben az eddigi 60-nal – jelentette a Farsz hírügynökség.

A két fő konzervatív szövetség, vagyis az Ali Hamenei ajatolláh legfőbb politikai és vallási vezetőt támogató Konzervatívok Egyesült Frontja – amelynek élén Ali Laridzsáni parlamenti elnök áll -, valamint a Mahmúd Ahmadinezsád államelnököt támogató szövetség (Az Iszlám Forradalom Folytonosságának Frontja) együtt 44 helyet szerzett meg a második fordulóban. Az előbbinek önállóan 65, az utóbbinak 25 képviselője lesz, illetve lesz 61 közös képviselőjük, ami az iráni politika egyik sajátossága.

A két fordulóban megválasztottak összesen 98 "független" képviselőt. Sokuk ismeretlen, de tucatnyian közülük egyértelműen konzervatívok. Öt ember képviseli az Iránban elismert kisebbségeket (a keresztényeket, a zsidókat és a zoroasztriánusokat), és összesen 15 képviselője van a különböző kis konzervatív csoportoknak.

A parlamentnek 196 új képviselője van. Elemzők szerint az, hogy melyik nagy konzervatív tömb lesz a domináns, attól függ majd, hogy a függetlenek és a közös jelöltként indult képviselők közül hány húz majd az egyikhez, és hány a másikhoz. A parlamentnek nincs befolyása az ország külpolitikájára vagy az atomprogram alakítására, ezeket Ali Hamenei határozza meg, de a törvényhozás döntéseitől függ Ahmadinezsád gazdasági és belpolitikai programjának végrehajtása.

"Ahmadinezsád fokozatosan kiszorul az ország politikai színpadáról, de továbbra is lehet összecsapásokra számítani közte és a parlament között" – összegezte a kialakult helyzetet Ali Reza Hameszian iráni elemző. "Mivel érzi, hogy veszít súlyából, feszültségkeltéssel fog próbálkozni, amelytől politikai engedményeket remél."

Hogy mennyire érzékenyen érintette az elnököt a vereség, azt az elmúlt napokban tanúsított viselkedése is mutatja. Ahmadinezsád ritkán mutatkozott meg a nyilvánosság előtt, és akkor is megtörtnek látszott, valamint szűkszavúan nyilatkozott. A szavazás napján is épp hogy csak feltűnt az urnáknál feleségével, de az újságírói kérdésekre már nem válaszolt.

Az új parlament május végén kezdi meg munkáját. A legfajsúlyosabb kérdések közé a költségvetés, illetve az állami támogatások rendszere tartozik. Ahmadinezsád hivatali idejének utolsó 14 hónapja minden bizonnyal nem lesz fenékig tejfel. Az elnök várhatóan újabb megszorításokat akar majd életbe léptetni, hogy valamennyire helyrepofozza a szankciókkal sújtott, gyengélkedő iráni gazdaságot.

Ez a terve azonban ellenfelei, köztük Laridzsáni ellenállásába ütközhet. A parlament elnöke azt állítja, hogy a képviselők nem fognak megszavazni egy második, a 2010 decemberihez hasonló csomagot, mivel az elvonások túl nagy terhet jelentenének a lakosságnak. (mti/apa)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS