2022. január 29. szombatAdél
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Martonyi: a MOGYE ügye is a jó magyar-román kapcsolatokat bizonyítja

2012. április 03. 19:01, utolsó frissítés: 19:01

Martonyi János külügyminiszter szerint az elmúlt években a magyar-román kapcsolatok nagy mértékben javultak, amit az is bizonyít, hogy az erdélyi magyarok visszafogott magatartást tanúsítottak, amíg békésen meg nem oldódott a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) ügye.


A külügyminiszter Szabó Vilmos szocialista országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére adott válaszában kifejtette: a MOGYE önálló magyar nyelvű oktatási szervezetének létrehozása fontos része a kisebbségi jogok romániai érvényesülésének, hiszen arról szól, hogy az erdélyi magyarok hosszú távon is anyanyelvükön fordulhassanak orvosukhoz, hogy "ne érezzék magukat másodosztályú állampolgároknak". Ez pedig végső soron a szülőföldön való megmaradás kérdésével függ össze - mutatott rá.

Mint közölte, az egyetem magyar nemzetiségű oktatói és hallgatói "akaratukon kívül" részeseivé váltak az egyetem többségében román vezetősége és a kormány közötti vitának. "Bölcsességüknek és a román kormány határozott fellépésének" köszönhetően úgy tűnik, a kérdés megoldódik: a kormány elfogadta a magyar (és angol) oktatási nyelvű kar létrehozását. Ez a megoldás előnyösebb az erdélyi magyarságnak, mintha karokon belüli "magyar struktúrákat" hoztak volna létre, ahogyan azt eredetileg tervezték - emelte ki.

Martonyi János hangsúlyozta, a gyors és hatékony megoldás elérésében a magyar kormánynak is fontos szerepe volt, mindvégig kiemelt ügyként kezelte a kérdést, és a kétoldalú kapcsolatok csatornáit felhasználva következetesen napirenden tartotta, sürgette a mielőbbi rendezést.

A román kormányhatározat rögzítette a magyar kar létrehozásához szükséges jogi keretet és meghatározta a felvételi keretszámokat - emlékeztetett. Rámutatott ugyanakkor, hogy az egyetem magyar oktatóinak "a munka neheze csak most következik", meg kell tartani a belső választásokat, be kell tölteni az üres állásokat, ki kell dolgozni és el kell fogadni az intézmény új alapszabályát és akkreditálni kell az új szakokat. Utóbbiban a MOGYE magyar tagozata számíthat a magyarországi orvosi egyetemek szakmai segítségére - tette hozzá.

Martonyi János szerint "majdhogynem látványos" volt az egyetem magyarsága és az erdélyi magyarok által heteken keresztül tanúsított visszafogott magatartás, amíg "az ügy békésen meg nem oldódott". A kétoldalú kapcsolatok minőségi javulását bizonyítja az is, hogy stratégiai partnerként, fontos kérdésekben szövetségesként, vitás esetekben pedig a problémák megoldásában érdekelt felekként tekint egymásra a két ország - vélekedett a tárcavezető.

Szabó Vilmos az esettel kapcsolatban az 1990. márciusi marosvásárhelyi események megismétlődésének lehetőségét "vizionálja" - idézte fel a külügyminiszter, holott - mint hangsúlyozta -, a huszonkét évvel ezelőtti helyzethez képest alapvetően megváltoztak a magyar-román kapcsolatok - mind az országok, mind pedig az Erdélyben élő magyarok és románok között. A románok és az erdélyi magyarok politikusi és értelmiségi rétege felelősségteljes, "gátat szabna" az etnikumok közötti feszültséget "saját politikai céljaik érdekében kihasználni kívánó körök provokációinak" - tette hozzá. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS