2020. október 30. péntekAlfonz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Fico: meg kell változtatni a szlovák állampolgársági törvényt

2012. március 26. 10:10, utolsó frissítés: 10:10

Robert Fico leendő szlovák kormányfő szerint Szlovákiában meg kell változtatni az állampolgárságról szóló törvényt, mivel nem szabad, hogy a más országok állampolgárságát megszerzők elveszítsék a szlovák állampolgárságukat. Az állampolgárság felvételét azonban lakhelyhez kell kötnünk – tette hozzá az Új szó című szlovákiai magyar napilap szombati számában vele készített interjúban. Hozzátette: ezt kivéve nem látja értelmét, hogy más, nemzetiségi jellegű témával foglalkozzon.

A Robert Fico előző kabinetje idején módosított – jelenleg hatályban lévő – szlovák állampolgársági törvény alapján elveszíti szlovák állampolgárságát az a személy, aki más ország állampolgárságát felveszi.

Robert Fico a lapinterjúban ismételten megerősítette: kormánya nem változtat a szlovákiai magyarok status quóján. Arra a kérdésre, hogy miként reagálnának arra, ha a kisebbségi szervezetek módosításokat indítványoznának a hatályos szabályokban, Robert Fico azt válaszolta: ez attól függ, mit kérnének.

A leendő szlovák kormányfő jelezte: feltételezi, hogy viszonylag hamar találkozni fog Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel. "Már áprilisban, a lengyelországi V4-es kormányfői csúcson leülhetünk" – jelentette ki Robert Fico. Rámutatott: a szomszédság okán és amiatt, hogy Szlovákiában nagy arányban magyar kisebbség él, szükségesnek tartja a találkozót. Hozzátette: feltételezi, hogy a gazdasági és szociális kérdésekről fognak beszélgetni. "Remélem, hogy Orbán úrral normális kommunikációs módot találunk, noha más világlátása van, mint nekem. Partnerként fogunk tárgyalni" – mondta el a szlovák kormányfői poszt várományosa. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS