2021. július 28. szerdaSzabolcs
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Szomália: az elrabolt fiúkból merénylő, a lányokból szexrabszolga válik

2012. február 22. 10:00, utolsó frissítés: 10:00

Egyre több gyereket toboroz soraiba a Szomália nagy részét uraló szélsőséges iszlamista milícia, az al-Shabaab, amely emellett gyakran kényszerít házasságra kiskorúakat, illetve támad meg iskolákat – derült ki a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi emberi jogi szervezet kedden nyilvánosságra hozott jelentéséből.


"A gyermekek sehol sincsenek biztonságban Szomáliában" – mondta Zama Coursen-Neff, a HRW gyermekjogokért felelős igazgatóhelyettese. "Az al-Shabaab fegyveresei számos gyermeket raboltak el az otthonából vagy az iskolájából, hogy harcosnak képezzék ki, férjhez kényszerítsék, illetve megerőszakolják őket" – magyarázta Coursen-Neff.

>> A jelentés szövege itt elérhető >>

A jelentés 164 szomáliai gyerekkel folytatott interjú alapján készült, közülük 21-nek sikerült megszöknie az al-Shabaab fogságából. A HRW a gyerekek mellett Kenyába menekült tanárokat és érintett szülőket is megkérdezett.

Az utóbbi két évben intenzívebbé váltak a Szomáliában egyébként évtizedek óta tartó harcok, ez lehet az oka annak, hogy a lázadó iszlamisták akár 10 éves gyerekeket is harcra kényszerítettek. A kiskorúakat több hetes kemény kiképzés után vetik be, s a szerepük gyakran annyi, hogy élő pajzsként szolgáljanak a felnőtt harcosok előtt, de az is előfordult, hogy a gyerekeknek öngyilkos merényletet kellett végrehajtaniuk.

Az elrabolt lányoknak vagy a fronton kell segíteniük a katonákat, vagy pedig a feleségükként a ház körüli teendőket látják el. Azok a szülők, akik megpróbálják megakadályozni a gyermekeik elrablását, súlyos retorzióra számíthatnak, s az sem ritka, hogy megölik őket.

További gondot okoz, hogy a nemzetközi szervezeteknek tett ígéreteik ellenére a szomáliai átmeneti föderációs kormány (TGF) hadserege is alkalmaz gyermekkatonákat – olvasható a HRW jelentésében. A TGF-nek mindeddig senkit nem sikerült felelősségre vonnia a gyerekek toborzásáért. "Az al-Shabaab szörnyű bántalmazásai nem mentik fel a TGF-et a visszaélések alól" – fogalmazott Coursen-Neff. A jelentésből az is kiderült, hogy a kormányerők számos, al-Shabaabot támogató kiskorút tartanak fogva.

Az al-Shabaab az ellenálló tanárokat nem egyszer kivégzi. Sok iskola be is zárt, mivel tanárok elmenekültek, a gyerekeket pedig elrabolta a milícia. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS