2021. október 28. csütörtökSimon, Szimonetta
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Skócia: bejelentették a függetlenségi népszavazás megtartását

2012. január 26. 09:57, utolsó frissítés: 10:18

Hivatalosan is kihirdette a Skócia függetlenségéről régóta tervezett népszavazást szerdán a skót kormányfő, ismertetve a referendum várható kérdését.


Alex Salmond az edinburghi parlamentben felszólalva közölte, hogy a népszavazást az eredeti terveknek megfelelően 2014 őszén tartják. A skót kormány szándékai szerint a referendumon megválaszolandó kérdés úgy hangzik: "Egyetért-e Ön azzal, hogy Skóciának független államnak kell lennie?"

Salmond ugyanakkor közölte azt is, hogy kormánya lakossági konzultációt kezdett egy második kérdés lehetőségéről; ez arra vonatkozna, hogy a skót választók megelégszenek-e az edinburghi parlament hatásköreinek kibővítésével, de úgy, hogy Skócia továbbra is az Egyesült Királyság része marad.

A népszavazás kitűzött időpontja jelképes jelentőségű, 2014-ben lesz ugyanis a hétszázadik évfordulója az 1314-ben, Bannockburn mezején megvívott csatának, amelyben Robert de Bruce skót király néhány ezres serege megsemmisítő vereséget mért II. Eduárd angol uralkodó többszörös túlerőben lévő haderejére. Ez a skót történelem máig legnagyobb katonai diadala, amelynek nyomán Anglia gyakorlatilag végleg lemondott Skócia megszállásáról. A két királyság hivatalosan csak 1707-ben, a londoni és az edinburghi parlament által kölcsönösen szentesített uniótörvények alapján egyesült.

A skót kormány által meghirdetett népszavazáson ennek a három évszázados uniónak a sorsáról kell majd dönteni. Salmond szerdai parlamenti felszólalásában megerősítette, hogy Skócia szétválás esetén is változatlanul államfőjének ismerné el az angol uralkodót. Utalást tett arra, hogy Skóciának önálló hadereje lenne, mondván: a független Skócia "nem engedné, hogy fiait és leányait az irakihoz hasonló illegális háborúkba rángassák bele". Hozzátette: Skócia területén nem lehetnének nukleáris fegyverek sem. Ez elvileg azt jelentené, hogy a brit önálló nukleáris csapásmérő erőt hordozó tengeralattjárók többé nem köthetnének ki a királyi haditengerészet skóciai támaszpontjain.

London és Edinburgh között jó ideje feszültség forrása a függetlenségi népszavazás terve. A brit kormány azt is vitatja, hogy a skót parlamentnek hatáskörében áll-e a referendum kiírása, és a hivatalos londoni álláspont szerint Skócia gazdaságilag meglehetősen rosszul járna a kiválással. Salmond ezt az érvet szerdán határozottan visszautasította. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS