2021. december 1. szerdaElza
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az öbölmenti arab államok kivonják megfigyelőiket Szíriából

2012. január 24. 15:47, utolsó frissítés: 15:47

A Perzsa-öböl arab államai bejelentették, kivonják megfigyelőiket az Arab Liga szíriai missziójából. A Öböl Kooperációs Tanács (GCC) emellett felszólította az ENSZ Biztonsági Tanácsát, ismét gyakoroljon nyomást Damaszkuszra, hogy a szíriai kormány állítsa le a tüntetők elleni erőszakot.


Walid Muallem szíriai külügyminiszter a bejelentés után azt nyilatkozta, a Nyugat és az arab államok támogatják a támadó és szabotázsakciókat elkövető szíriai fegyveres csoportokat. Szerinte az arab államok nem vették figyelembe az Arab Liga megfigyelőinek jelentéseit, miszerint az erőszak csökkent az általuk meglátogatott térségekben december óta. „A szíriai kormánynak kötelessége a megfelelő intézkedések meghozatala a fegyveres elemek ellen, amelyek nagy pusztítást végeznek Szíriában” – nyilatkozta.

A GCC – amelynek hat tagja van: Szaúd-Arábia, Bahrein, Kuvait, Omán, Katar és az Egyesült Arab Emírségek – szerint a szíriai kormány és a biztonsági erők kihasználták a Liga megfigyelőit, hogy megelőzzenek egy olyan jelentést, ami nekik nem felelt volna meg. A GCC nem akarta, hogy megfigyelőik „hamis tanúi” legyenek a Szíriában zajló eseményeknek.

A GCC lépése annak jele, mennyire megosztott a kérdésben maga az Arab Liga is, amely napokkal ezelőtt jelentette be a misszió meghosszabbítását – írja a BBC elemzője. (bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS