2021. december 1. szerdaElza
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Szíria elnökének lemondását követeli az Arab Liga

2012. január 23. 16:15, utolsó frissítés: 16:15

Szíria élesen elutasította az Arab Liga felhívását, miszerint Bassár el-Aszad elnök mondjon le tisztségéről, és adja át a hatalmat helyettesének. A szíriai állami tévé híradása szerint a kormány egyik tagja egyenesen „Szíria belügyeibe való beavatkozásnak” minősítette a javaslatot.


Az Arab Liga Kairóban ülésezik. A testület felszólította a szíriai kormányt arra is, hogy két hónapon belül alakítson új egységkormányt az ellenzék képviselőivel közösen. Emellett követeli mindegyik oldaltól, hogy vessen véget a vérfürdőnek az országban. A damaszkuszi kormány szerint csapataik "terroristák és fegyveres bandák" ellen harcolnak.

Az Arab Liga próbálkozásai, amellyel hónapokon keresztül igyekezett beavatkozni a szíriai helyzetbe, csődöt mondtak – állapítja meg a BBC elemzője. Maga a Liga is megosztott abban a kérdésben, mit is kellene tenni – véli.

A Liga vezetői ki akarják terjeszteni a megfigyelői missziót Szíriában, ám Szaúd-Arábia, a testület projektjeinek egyik legfontosabb anyagi támogatója, inkább a 165 megfigyelő kivonását szeretné, mivel Damaszkusz megszegte a békére tett ígéretét.

Aktivisták szerint a misszió decemberi megkezdése óta ezer ember vesztette életét Szíriában az összecsapásokban.

Hamad bin Jassim al-Thani
, Katar miniszterelnöke azt nyilatkozta, a Liga az ENSZ Biztonsági Tanácsának segítségét fogja kérni a szíriai politikai reformot sürgető tervéhez, ám hozzátette: nincs szó katonai beavatkozásról. (bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS