2020. szeptember 25. péntekEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

„Vétkesen későn” reagált az afrikai éhínségre a nemzetközi közösség

2012. január 18. 14:53, utolsó frissítés: 14:53

Veszélyes késedelem címmel kiadott jelentésében arra figyelmeztet az Oxfam és a Save the Children, hogy a nemzetközi közösség túl későn reagált az afrikai éhínség korai jeleire, és emiatt több ezer ember – akiket meg lehetett volna menteni – halt éhen. Kenyában, Etiópiában és Szomáliában 50-100 ezer ember halt éhen az aszály miatti súlyos éhínségben.

A segélyszervezetek szerint a kormányok, az adományozók, az ENSZ és a civil szervezetek egyaránt felelősek a kialakult helyzetért. A Save the Children ügyvezető igazgatója, Justin Forsyth szerint az előzetes, világos figyelmeztetéseket az elején semmibe vették. „Nem hagyhatjuk, hogy ez a groteszk helyzet továbbra is fennáljon, hogy a világ tud egy sürgősségi helyzetről, ám ignorálja azt, addig, amíg nem szembesül a tévében az éhező gyerekekről mutatott kétségbeejtő képekkel” – szögezte le.

A késedelem egyik oka az volt, hogy Kenya és Etiópia sokáig tagadta az éhínség valódi mértékét.

„Sok adományozó előbb bizonyítékot akart a humanitárius katasztrófára, mielőtt a megelőzése érdekében lépéseket tett volna” – áll a jelentésben. Az előrejelző rendszerek már 2010 augusztusában kimutatták egy lehetséges katasztrófa bekövetkeztét, ám 2011 júliusáig nem történt átfogó beavatkozás – írják. Addigra már az alultápláltság mértéke jóval túlhaladta a szükséghelyzet kinyilvánításához szükséges szintet, és már sok médiajelentés is volt a krízisről.

A jövőben egy hasonló éhínséget korai beavatkozással meg kell előzni, az országoknak felelősséggel kell hozzáállniuk, ha a polgáraik bajban vannak – vonja le a következtetéseket a jelentés. (bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS