2021. december 8. szerdaMária
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

2014-ben szeretne népszavazást Skócia függetlenségéről a Skót Nemzeti Párt

2012. január 11. 20:40, utolsó frissítés: 20:40

A Skót Nemzeti Párt vezetője 2014 őszén tartaná a Skócia függetlenségéről szóló népszavazást. Alex Salmond szerint az az időpont lehetővé teszi, hogy mindenki alaposan megfontolja a döntést.


"Ma elkezdődik az elmúlt háromszáz év skót történelmének legnagyobb súlyú döntéséről szóló vita. Régóta foglalkozunk a népszavazás gondolatával, nem hiszem, hogy bárkinek is nagy meglepetést okoztunk volna, és bízom benne, hogy általános támogatást élvezünk majd" – fogalmazott Salmond, aki szerint a londoni politikusoknak ideje megbarátkozniuk a népszavazás gondolatával.

A brit alsóházban is megvitatták a referendum kérdését a képviselők; a brit kormány álláspontja szerint a népszavazás megszervezésére nekik kell engedélyt adniuk a skót parlamentnek. David Cameron brit kormányfő azt mondta, „szomorú, hogy erről vitázunk”, és hogy egyetért az ellenzéki Munkáspárt vezetőjével, Ed Milibanddal abban, hogy az Egyesült Királyság „erősebb együtt, és gyengébb külön”. Ugyanakkor elismerte, hogy a májusi választásokon győztes skót pártnak joga van referendumot tartani a függetlenség kérdéséről. Abban viszont, hogy erre szüksége van-e a Westminster engedélyére vagy sem, egyelőre eltér a brit és a skót álláspont; amennyiben nem tudnak közös nevezőre jutni, a Legfelsőbb Bíróság dönthet a kérdésről – írja a BBC.

Skóciának egy 1997-es népszavazás eredményeként saját törvényhozása van, amely önálló hatáskörrel rendelkezik az oktatás, az egészségügy és az igazságügy területén, és beleszólása van a jövedelemadó megállapításába. A Nagy-Britannia egészét érintő kérdésekben – védelem, energiapolitika, külügyek – továbbra is London szava a döntő. (origo.hu, bbc.co.uk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS