2020. aug. 13. csütörtökIpoly
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az USA csalódott, de nem akarja az Orbán-kormány leváltását

2012. január 08. 13:41, utolsó frissítés: 13:41

Az Egyesült Államok magyarországi nagykövete visszautasította azt a sajtóhírt, miszerint Washington azért lobbizik, hogy Orbán Viktor kormányát szakértői kabinettel váltsák fel – írta a Bloomberg gazdasági hírügynökség. "Egyértelműen és tisztán állíthatom, hogy ez nem az amerikai külpolitika, ez nem a mi álláspontunk, és ez a hír valótlan" – idézte Eleni Tsakopoulos Kounalakist az amerikai hírügynökség, amely a nagykövetségtől még adásba kerülés előtt megkapta annak az interjúnak a kivonatát, amelyet a nagykövet az ATV televíziónak adott.

Az Index állította csütörtökön egy névtelen külügyi forrásra hivatkozva, hogy az amerikai diplomácia "már nem lát perspektívát Orbánban". A hírportál informátorának közlése szerint "reális opcióként merült fel, hogy az Egyesült Államok nyomást gyakoroljon Magyarországra" egy szakértői kormány felállítása érdekében, "máshogy ugyanis nem tartják elkerülhetőnek a magyar államcsődöt".

Az Egyesült Államok csak egy szűk körét adta elő a Magyarországgal kapcsolatos aggodalmainak – mondta Eleni Tsakopoulos Kounalakis az ATV-nek adott, szombaton sugárzott interjúban.

"A magyar demokratikus intézményrendszernek, a fékeknek és ellensúlyoknak csak a csúcsát érintettük. Úgy gondoltuk, hogy komolyan megfontolják majd érveinket, és tekintetbe veszik őket. Aztán eljött a december, és kiderült: az aggodalmainkat egyáltalán nem vették tekintetbe. Ez rendkívüli csalódással tölt el bennünket" – fogalmazott a diplomata.

Az Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott megbeszéléseit firtató kérdésre azt mondta: részletekbe menő tárgyalásokat tartanak zárt ajtók mögött, és élénk viták, megbeszélések folynak. "Azt hiszem azonban, a legfontosabb az, hogy amikor kifejezzük aggodalmainkat, akkor nem elég azt válaszolni, hogy maguk ezt úgy sem értik. Mi ugyanis igenis értünk mindent" – emelte ki Eleni Tsakopoulos Kounalakis, hangsúlyozva: lényegesnek tartja, hogy az Egyesült Államok – amely barátja Magyarországnak – a magyar kormány tagjaihoz mindig a legnagyobb tisztelettel fordult, mivel kétharmados "szupertöbbsége" van a parlamentben.

"Tiszteletben tartjuk a magyarok akaratát és tiszteljük a magyar vezetést is" - jelentette ki, hozzátéve ugyanakkor, ez nem jelenti azt, hogy meghátrálhatnának, ami az alapelveket illeti, amelyek közé tartozik a demokratikus intézmények függetlensége, például a sajtószabadság, a független igazságszolgáltatás, a nemzeti bank függetlensége, valamint a fékek és ellensúlyok rendszere. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS