2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A néppárt bízik abban, hogy Orbán együttműködik az Európai Bizottsággal

2012. január 08. 13:35, utolsó frissítés: 17:03

A Zöldek európai parlamenti (EP-) frakciójának társelnöke szerint ragaszkodni kell ahhoz a kezdeményezéshez, amely a magyar kormány elleni uniós eljárás megindítására irányul, a közösség alapvető értékeinek megsértésére hivatkozva. A frakcióhoz tartozó Lehet Más a Politika (LMP) azt kérte, hogy vonják vissza a frakció kezdeményezését, amely az LMP szerint a jelenlegi gazdasági viszonyok között nem szerencsés.

Rebecca Harms azonban közölte: nem ért egyet az LMP-vel, amely valószínűleg úgy véli, hogy a demokratikus értékek védelmének ügyét nem kell összekapcsolni a gazdasági válságkezelés kérdéseivel. Ő azonban azon az állásponton van, hogy ez az összekapcsolás a jelenlegi helyzetben igenis indokolt. A magyar kormányzat – fejtette ki – pénzügyi támogatást, vagyis a szolidaritás kinyilvánítását kéri a nemzetközi közösségtől. A szolidaritás elve viszont a közös, demokratikus értékek tiszteletben tartásának a követelményét is magában foglalja – szögezte le.

Az Európai Néppárt (ENP) az Európai Bizottságnak azon ajánlásait fogja támogatni, amelyek biztosítják, hogy Magyarország teljes mértékben eleget tegyen az Európai Unió jogi előírásainak – hangsúlyozta közös nyilatkozatában Wilfried Martens, a jobbközép, kereszténydemokrata irányultságú Európai Néppárt elnöke, valamint Joseph Daul, a néppárti EP-frakció vezetője.

A néppárti vezetők utaltak arra, hogy az EU alapszerződése alapján az Európai Bizottságnak - az Európai Unió Bíróságának ellenőrzése mellett - felügyeletet kell gyakorolnia az uniós jog alkalmazása fölött.

"Szükségtelen is mondani, hogy az ENP támogatni fogja a bizottság ajánlásait, amelyek biztosítani fogják azt, hogy Magyarország teljes összhangban legyen az EU-joggal. Ebben az értelemben bízunk abban, hogy Orbán Viktor miniszterelnök szorosan együtt fog működni a bizottság vezetőségével, annak érdekében, hogy biztosítsa a jogalkotás összhangját az EU-joggal, valamint – ha az szükséges – a módosítások megtételét" – fogalmazott Martens és Daul.

Az Európai Néppárt pártcsaládjához tartozik a Fidesz is, Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Néppárt egyik alelnöke. Az Európai Parlament január 16. és 19. között tartja következő plenáris ülését Strasbourgban. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS