2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Cseh menedékjog Timosenko férjének

2012. január 07. 12:11, utolsó frissítés: 2012. január 08. 13:42

Politikai menedéket kapott Csehországban a hivatali hatalommal való visszaélés vádjával hétévi börtönre ítélt volt ukrán kormányfő, Julija Timosenko férje. Olekszandr Timosenko a tavalyi év végén kért politikai menedéket Csehországban. "Kérését a belügyminisztérium elfogadta" – közölte Jan Kubice cseh belügyminiszter péntek délután Ceské Budejovicében sajtóértekezleten.

Kubice kifejezte meggyőződését, hogy ennek a döntésnek nem lesz kedvezőtlen hatása a cseh-ukrán kapcsolatokra. "A mai döntést a belügyminisztérium és nem a külügyminisztérium hozta. Ez azt jelenti, hogy az ügy a Cseh Köztársaság belügye" – jelentette ki Kubice.

A Julija Timosenko ellen indított másik bűnvádi eljárás, amelyben az ellenzéki politikust az Ukrán Egyesített Energiarendszerek nevű magáncég vezetőjeként az 1990-es években elkövetett adócsalással és sikkasztással vádolják, a cég vezetőségének másik volt tagját, a férjet is érintik, aki 2000-2001-ben előzetes őrizetben volt sikkasztás vádjával, de bizonyítékok hiányában szabadlábra helyezték. Julija Timosenkót szintén őrizetbe vették az ügyben 2001-ben, de több heti fogva tartás után szabadlábra helyezték, majd később bizonyítékok hiányában felmentették.

Olekszandr Timosenko soha sem volt aktív résztvevője az ukrán köz- illetve politikai életnek. Tavaly augusztus óta jelenik meg a nyilvánosság előtt, amikor a feleségét őrizetbe vették – írja a Právo. A lap szerint nem kizárt, hogy a volt kormányfő ellen újra megindított eljárásban a hatóságok figyelme a férjre is kiterjed.

Julija Timosenkót október 11-én ítélték hétévi börtönre a 2009-ben megkötött – a főügyészség szerint Ukrajna számára előnytelen – orosz-ukrán gázárszerződések miatt, az ítélet decemberben emelkedett jogerőre. A volt kormányfő őrizetbe vételét és elítélését bírálta az Egyesült Államok és az Európai Unió, amelyek szerint az ítélet mögött politikai szándékok álltak.

Prága korábban Bohdan Danyisilinnek, a Timosenko-kormány egykori gazdasági miniszterének adott politikai menedékjogot, ami miatt diplomáciai konfliktus keletkezett a két ország között, két cseh diplomatát kémkedés vádjával kiutasítottak Kijevből. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS