2020. aug. 13. csütörtökIpoly
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

EP: a zöldek mellett a szocialisták és a liberálisok is eljárást indítanának Magyarország ellen

2012. január 06. 10:50, utolsó frissítés: 10:54

Miután az Európai Parlament zöld frakciója uniós eljárást kezdeményezett Magyarország ellen, a Szocialisták és Demokraták (S&D) és a liberális frakció (ALDE) is megfontolásra javasolta a magyar kormány elleni szankciók elrendelését – írja az Index.

Az EU Alapszerződésének hetedik cikkelye kimondja: ha bebizonyosodik, hogy egy tagállam súlyosan és folyamatosan megsérti az unió alapértékeit – ilyenek például a szabadság, a demokrácia vagy a jogállamiság védelme –, akkor az EP kezdeményezését követően a Tanácsnak jogában áll felfüggeszteni a tagállam egyes jogait, beleértve a szavazati jogát és a támogatásokhoz való hozzáférését.

Az eljárás megindítása az Európai Parlamentben egyszerű többséget igényel, de a konkrét szankciókhoz a Tanácsban már négyötödös többségre van szükség. A szocialisták kiállása azt jelenti, hogy a Parlamentben a liberálisokkal, a zöldekkel és más kisebb baloldali frakciókkal együtt meglehet az eljáráshoz szükséges kellő többség.

A szociáldemokrata kezdeményezés súlyát jelzi, hogy azt nem a képviselőcsoport valamelyik magyar tagja, hanem a leendő frakcióvezető, Hannes Swoboda jegyzi. Az osztrák szociáldemokrata politikus – aki a házelnöki pozíciót januárban elfoglaló Martin Schulzot váltja a képviselőcsoport élén – azt is hozzáfűzte a közleményhez, hogy üdvözölné, ha az Európai Néppárt felfüggesztené Orbán Viktor alelnöki pozícióját és a Fidesz tagságát mindaddig, amíg a magyar miniszterelnök „szándékosan megsérti az európai jogot és értékeket”. (index)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS