2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Használt Eurofightereket vásárolna több kelet-közép-európai ország

2012. január 06. 10:17, utolsó frissítés: 10:19

Eurofighter típusú használt vadászgépeket vásárolna a német légierőtől több kelet-közép-európai ország – írta csütörtökön a Financial Times Deutschland (FTD).

Eurofightereket eddig kizárólag nyugat-európai országok és Szaúd-Arábia rendeltek, most azonban Szlovákia, Románia, Horvátország, Csehország és Bulgária is érdeklődik a német-olasz-brit-spanyol összefogással készülő gyártmányok iránt.

A volt szocialista térség országai mostanáig elsősorban amerikai gyártóktól és a washingtoni kormánytól vásároltak, többnyire használt vadászgépeket – emlékeztetett a lap.Bulgária összesen nyolc darab használt Eurofightert vásárolna Németországtól, a téma Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök január végi berlini látogatásán is napirendre kerülhet – írta az FTD.

Az Eurofighter vadászgépeket gyártó vállalat legnagyobb tulajdonosa a leginkább az Airbus utasszállító gépekről ismert EADS nyugat-európai légi-, hadi- és űripari konszern, amely a Cassidian elnevezésű leányvállalatán keresztül irányítja a vadászgépek gyártását. A jelenlegi rendelésállomány 2017-ig ad munkát a cégnek.

A közeljövőben a legnagyobb új ügyfél India lehet, az ország vezetése 10 milliárd dollárért tervez vadászgépeket vásárolni. Újdelhi még nem döntött arról, hogy az Eurofightert választja-e, vagy a közös vállalkozásból kiszállt Franciaország saját fejlesztésű gépe, a Rafale mellett dönt.

Egy új Eurofighter ára a felszereltségtől, illetve a kapcsolódó szolgáltatási csomag tartalmától – így például a pilóták kiképzésétől és az alkatrészellátástól – függően 60 és 80 millió euró között mozog. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS