2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Iráni olajembargóra készül az EU

2012. január 05. 10:22, utolsó frissítés: 10:56

Az Európai Unió tagállamai nem vásárolnának iráni kőolajat, ha Teherán nem működik együtt atomprogramja ügyében a nemzetközi közösséggel – jelentették brüsszeli diplomáciai források. Az embargóról a végső döntést valószínűleg az uniós külügyminiszterek január 30-i ülésén hozzák meg.

Az újabb szankciók sorába illeszkedő intézkedés pontos tartalma és bevezetésének időpontja még további egyeztetés tárgya lesz. Alain Juppé francia külügyminiszter szerint meg kell nyugtatni azon tagországokat, amelyek iráni olajat vásárolnak. Számukra más megoldást kell találni, de léteznek alternatívák– mondta Juppé lisszaboni látogatása alkalmával.

Nagy mennyiségű iráni kőolajat vesz többek között Görögország, Olaszország, Spanyolország és Belgium. Egy brüsszeli diplomáciai forrás szerint Görögország a konzultáció elején vétóval fenyegetőzött, de végül sikerült meggyőzni.

Az európai embargót támogatja az Egyesült Államok is – írja a Reuters. Washington szerint nem okoz fennakadásokat a világpiacon az iráni olajbevételek befagyasztása.

Az EU az újabb szankciókat december elején, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség jelentése alapján helyezte kilátásba. A kőolaj exportjából származik Irán valutabevételének 80 százaléka, évi mintegy százmilliárd dollár. Embargó esetére Teherán a Hormuzi-szoros lezárásával fenyegetőzött. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS