2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Paraszthajszállal győzött Romney az iowai elnökjelölt-állító gyűléseken

2012. január 04. 10:43, utolsó frissítés: 10:51

Alig nyolc szavazattal, rendkívül szoros versenyben nyert Mitt Romney a republikánusok keddi iowai jelöltállító gyűléseinek szavazásán. Romney volt massachusettsi kormányzó és Rick Santorum volt pennsylvaniai szenátor csaknem egyenlő arányban osztozott meg a leadott szavazatok felén. Romney 30015, Santorum 30008 szavazatot kapott. A hivatalos végeredményt két héten belül hirdetik ki.

A harmadik helyen Ron Paul texasi képviselő végzett (21 százalékkal), a negyediken Newt Gingrich volt képviselőházi elnök(13%), az ötödiken Rick Perry texasi kormányzó (10%), a hatodikon pedig Michele Bachman minnesotai képviselőnő (5%).

A pártja jobboldalán gyanakvással figyelt Romney iowai sikere voltaképpen meglepetésnek számít, mert az állam republikánus jelöltállító gyűlései (caucusai) részvevőinek 60 százaléka konzervatív pünkösdista keresztény szavazó, akik inkább Santorummal rokonszenveznek.

Amíg a volt massachusettsi kormányzó a kampány kezdete óta mindössze három hetet töltött az államban kampányolva, addig az ellenfele 100 napot, s felkereste Iowa mind a 99 megyéjét. Viszont míg Santorum csak 1 dollár 65 centet költött egy rá leadott szavazatra, addig Romney 113 dollárt.

A minden eddiginél szorosabb versenyben eldőlt iowai jelöltállító gyűlések után az elnökjelöltségre pályázó republikánus politikusok jövő kedden a New Hampshire-i előválasztáson csapnak majd össze. A favorit itt egyértelműen Romney, aki a republikánus szavazók 47 százalékának bizalmát élvezi.

Paul 17, Huntsman 13 százalékon áll ebben az államban, Santorum pedig esélytelennek számít. A CNN jelentette, hogy John McCain, a republikánusok 2008-as hivatalos elnökjelöltje szerdán New Hampshire-be utazik, hogy hivatalosan a támogatásáról biztosítsa Romneyt.

Noha immár négy évtizede az iowai caucusokkal dördül el a képzeletbeli startpisztoly az elnökjelölt-választási folyamatban, ezek voltaképpen nem jelentenek többet konzultatív véleménynyilvánításnál, mert az állam 25 elektorát csak később választják meg a helyi konvenciókon.

Iowa egyike azoknak a "billegő államoknak", amelyekben a mérleg nyelve a novemberi választások idején mindkét párt felé kibillenhet. Ezért az állam területén a caucusokra való republikánus felkészüléssel párhuzamosan Obama kampánystábja is megkezdte a szervezkedést.

Barack Obama, a párt nyilvánvaló elnökjelöltje a Fehér Házból kedden webcast-kapcsolatba lépett híveivel. Kijelentette, hogy a megkezdett munka sikerre viteléhez további négy évre lenne szüksége. Az általa elért legfontosabb sikerek között említette az egészségbiztosítás és a Wall Street reformját, az iraki háború befejezését, a diákkölcsönök kiterjesztését és a homoszexuálisok katonai szolgálatára vonatkozó korlátozások eltörlését. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS