2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ragaszkodik a magyar jegybank függetlenségéhez az EB

2012. január 04. 10:05, utolsó frissítés: 10:05

Az Európai Bizottság ragaszkodik ahhoz, hogy őrizzék meg Magyarországon a nemzeti bank függetlenségét – hangsúlyozta kedden újságíróknak Olivier Bailly, a központi uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény szóvivője. Szíjjártó Péter, a magyar miniszterelnök szóvivője erre így reagált: a magyar kormány kész a konzultációra, ha a testület ezt kezdeményezi.

A brüsszeli bizottság idei első sajtótájékoztatóján Bailly beszámolt arról, hogy José Manuel Barroso bizottsági elnök, valamint Olli Rehn gazdasági-pénzügyi és Viviane Reding igazságügyi kérdésekben illetékes alelnök aggodalmainak adott hangot Magyarország által elfogadott törvények miatt. A brüsszeli aggályokra megfogalmazott magyar válaszokat, illetve a megkapott törvényszövegeket az Európai Bizottságban jelenleg is elemzik.

Jövő szerdán ülést tart a biztosok testülete, és bár Magyarország hivatalosan nincs a napirenden, uniós források szerint valószínűleg szóba kerülnek a Magyarországgal kapcsolatos aggályok. Addigra elkészülnek a jogi elemzéssel, amely választ ad majd arra, hogy több magyar törvény, köztük a december 30-án elfogadott jegybanktörvény – amelynek a fordítását csak kedden kapták meg – minden elemében, teljes mértékben összeegyeztethető-e az uniós joggal.

Bailly kiemelte, a jegybank függetlenségét az uniós jog írja elő. Újságírókkal beszélgetve később ehhez hozzátette: a Magyar Nemzeti Bank része az EU-országbeli központi bankok hálózatának, és Brüsszel nem öncélúan, hanem az egész európai bankstruktúrára tekintettel ügyel az egyes nemzeti bankok függetlenségére. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS