2020. aug. 13. csütörtökIpoly
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Diplomáciai úton ostromolnák Izraelt a palesztinok

2012. január 03. 10:06, utolsó frissítés: 10:06

Nemzetközi ostrom alá akarják venni a palesztinok Izraelt – írja a Háárec izraeli napilap. Száeb Erekát palesztin főtárgyaló kedden Ammánban találkozik Jicák Molho izraeli küldöttel, akivel a béketárgyalások felújításáról folytatnak megbeszéléseket.

A felek több mint egy év szünet után ülnek újra össze II. Abdalláh jordániai király, külügyminisztere, Nászer Dzsaude, valamint Tony Blair, az ENSZ-ből, az Egyesült Államokból, Oroszországból és az Európai Unióból álló közel-keleti kvartett képviselője nyomására.

Magas rangú izraeli tisztségviselők szerint kicsi az esélye annak, hogy a találkozó a béketárgyalások újrafelvételéhez vezet majd.

Nabil Saat, a Ciszjordániát irányító Fatah Központi Bizottságának tagja viszont "példátlan diplomáciai kampányt" ígért erre az esetre, amely szerinte a dél-afrikai apartheidellenes mozgalomhoz lesz hasonló, és "valódi nemzetközi nyomás" alá helyezi Izraelt.

Az izraeli külügyminisztérium értesülései szerint a palesztinok több oldalról indítanak támadást. Egyfelől megpróbálnak majd kicsikarni egy határozatot az ENSZ Biztonsági Tanácsától, amely elítéli a telepbővítéseket és nemzetközi szankciókkal sújtja a zsidó államot – ezt az Egyesült Államok kivételével valószínűleg minden BT-tag elfogadja.

Másfelől a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) előtt indítanak pert Izrael ellen a 2008-2009-es gázai offenzíva során elkövetett háborús bűnök miatt. Emellett a Negyedik Genfi Konvenció betartását fogják sürgetni, amely tiltja az új telepek létrehozását az elfoglalt területeken.

Ezen túl a palesztinok az ENSZ Közgyűléséhez vagy Emberi Jogi Tanácsához fordulhatnak egy nemzetközi tényfeltáró bizottság kiküldését követelve, amely a telepesek kérdésében vizsgálódna. Ugyanakkor újraindulhat a teljes jogú tagságért folytatott harc az ENSZ-ben, és Ciszjordániában tömegtüntetések kezdődhetnek Izrael ellen. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS