2020. szeptember 20. vasárnapFriderika
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kirúgta az MTVA az éhségsztrájkoló közmédiásokat

2011. december 28. 09:19, utolsó frissítés: 09:20

Azonnali hatállyal, rendkívüli felmondással szüntette meg kedden Nagy Balázs Péter (Nagy Navarro Balázs) és Szávuly Aranka munkaviszonyát a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA). A döntés ellen több szakszervezet, az LMP, az MSZP, valamint a 4K! – Negyedik Köztársaság mozgalom is tiltakozott.

A Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezetének (TFSZ) két alelnöke december 10-én kezdett éhségsztrájkba a közszolgálati televízió óbudai székháza előtt. A tiltakozással azt követelték, hogy a Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnökének "kitakarási" ügye miatt bocsássák el az ügyben felelősséggel tartozó vezetőket.

Az MTVA az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt írta: az érintettek "több mint két hete tartó demonstrációjuk során


folyamatosan provokálják a munkáltatót.

Tudatosan jogszabályellenes magatartásukkal, tevékenységükkel megsértették a Médiatörvény és a Munka Törvénykönyve vonatkozó szabályait, politikai szerepvállalásukkal pedig semmibe vették a Közszolgálati Kódex előírását, mely szerint politikai ügyekben közéleti szereplést nem vállalhatnak, a nyilvánosság előtt véleményt nem nyilváníthatnak" – tette hozzá.

A Cserháti Ágnes, az MTVA szóvivője által jegyzett közlemény a két MTVA-s dolgozóról szólva azt is megjegyzi, ők tevékenységükkel azt juttatták kifejezésre, hogy "nem akarnak a közszolgálati médiában dolgozó munkavállalói közösséghez tartozni", ezért – mint a szóvivő fogalmaz - "nem hagytak más lehetőséget a munkáltató számára", mint hogy éljen a rendkívüli felmondás munkajogi eszközével.

Az MTI Sajtószakszervezet, a Duna Televízió Üzemi Szakszervezet (DTVÜSZ) és a Független Rádiós Szakszervezet (FRÁSZ) közös közleményben tiltakozott a döntés ellen, és arra kérte az MTVA vezetését: vizsgálja felül és vonja vissza Nagy Navarro Balázs és Szávuly Aranka munkaviszonyának megszüntetésére tett lépéseit.

Mint írták, sajnálatosnak és megengedhetetlennek tartják, hogy az MTVA vezetése munkajogi eszközökhöz nyúlt egy olyan konfliktusban, amelyben


a két érintett a manipulációtól mentes közszolgálat

melletti elkötelezettségéről tett tanúbizonyságot. Meggyőződésük szerint a konfliktus megoldásához hozzájárulhatott volna, ha a Lomnici-ügy néven elhíresült esetet és annak körülményeit a szakszervezetek és az üzemi tanácsok bevonásával kivizsgálták volna, és annak eredményéről a közvélemény tájékoztatást kapott volna.

Az LMP kiáll a kedden elbocsátott éhségsztrájkolók mellett, és bíznak abban, hogy a két szakszervezeti vezető a munkaügyi bíróságon meg tudja védeni majd igazát – mondták el a párt országgyűlési képviselői, Schiffer András és Karácsony Gergely, akik az elbocsátások hírére megjelentek a közmédia Kunigunda úti székháza előtt. Karácsony Gergely azt mondta: az LMP azt gondolja, hogy ez egy "sunyi döntés" az alap részéről, amit ahelyett hoztak meg, hogy a megfelelő konzekvenciát levonták volna, és inkább azokat a vezetőket távolították volna el a most elbocsátottak munkavállalók helyett, akik "galádságra" kényszerítették a kollégáikat.

Nagy Navarro Balázs azt mondta, az éhségsztrájk folytatódik. Addig nem mennek el a köztévé épülete elől,


amíg a "hírhamisítók nem távoznak"

– tette hozzá. Megjegyezte továbbá, hogy a jelen törvények szerint a gyülekezési jogukkal élők "nem oszlathatók fel", de ha ez mégis megtörténne, szimpatizánsait arra kérte, hogy semmiféle erőszakot ne tanúsítsanak, s csak a véleményüket hangoztassák, de azt is csak a megfelelő hangnemben.

Gazsó L. Ferenc, az MTVA vezérigazgató-helyettese Nagy Navarro Balázsnak azt mondta, a Magyar Televízióban nem dolgoznak hamisítók. Provokatív kijelentésekre pedig nem kíván reagálni - tette hozzá.

Gazsó L. Ferenc és Cserháti Ágnes, az MTVA szóvivője azért keresték fel az LMP helyszínre érkezett képviselőit, hogy Böröcz István, az MTVA vezérigazgatója megbízásából "kötetlen megbeszélésre" hívják a küldöttséget. Cserháti Ágnes az MTI-nek elmondta: ezt annak érdekében tartották szükségesnek, hogy az MTVA vezetése hivatalos tájékoztatást adhasson a megjelent országgyűlési képviselőknek a demonstráció fejleményeiről. Schiffer András a meghívást azzal hárította el, hogy ők az éhségsztrájkot folytatókhoz jöttek látogatóba. Időközben a helyszínen összegyűltek között megjelent Demszky Gábor, Budapest volt szabad demokrata főpolgármestere is. A történtek után az MTVA közleményt adott ki, amelyben azt írták: "a törvényesség oldalán álló MTVA vezérigazgatója ajtaja továbbra is nyitva áll mindazon honatyák előtt, akik kíváncsiak a tényekre." (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS