2020. szeptember 20. vasárnapFriderika
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kínzással vádolta az MTVA-t az LMP

2011. december 27. 10:35, utolsó frissítés: 10:35

A Lehet Más a Politika (LMP) a rendőrség azonnal fellépését követelte amiatt, hogy a közszolgálati csatornák budapesti, Kunigunda utcai székházának bejárata előtt folyamatosan hangos zene szól, amely zavarja a Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezete (TFSZ) december 10-e óta éhségsztrájkoló tagjait.

Az ellenzéki párt országgyűlési képviselője, Szabó Tímea, az Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság alelnöke az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében ismerteti: a székházból több napja hangszórón az épület elé kihangosítva éjjel-nappal két zeneszámot játszanak, feltehetően abból a célból, hogy elzavarják Nagy Navarro Balázs elnököt és társait. Néhány napja éjszaka még erős reflektorokkal is megvilágítják a demonstrálókat – tette hozzá.

Szabó Tímea rámutat: az éhségsztrájkolók zavarására szolgáló hangos zene és az éjszakai reflektorok alkalmazása kínzásnak minősül, így európai emberi jogi egyezményekbe ütközik. Közleményében úgy fogalmaz, utoljára a guantanamói táborban alkalmaztak hasonló kínzási módszereket, amelyeket a világ számos kormánya, emberi jogi szervezete, és a Vöröskereszt is súlyosan elmarasztalt. Az alvásmegvonás és a pihenés megakadályozása kimeríti a kínzás fogalmát, így szembemegy az Emberi Jogok Európai Egyezményének 3. cikkével, a kínzás tilalmával – hívja fel a figyelmet közleményében.

Határozottan visszautasította a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vasárnap, hogy az LMP az emberi jogok megsértésével vádolja az intézményt, a céggel szembeni vádaskodás miatt pedig bírósághoz fordulnak. Az MTVA az MTI-hez eljuttatott közleményében az emberi jogok megsértésére való hivatkozást puszta hangulatkeltésnek nevezi, és közli, hogy az intézmény bármely lépésének a guantánamói foglyokkal történő bánásmóddal való összehasonlítása elképesztő vádaskodás.

Az MTVA felhívja közleményében a figyelmet arra, hogy a közmédia gyártóbázisa előtt demonstrálók jogellenesen akcióznak: magánterületet használnak bejelentés és engedély nélkül, sztrájkot folytatnak a sztrájktörvény szabályainak semmibevételével, pártpolitikai demonstrációkon vesznek részt. Mindezek ellenére az MTVA nem lép fel a jogellenesen demonstrálókkal szemben, mert – mint fogalmaznak – pontosan tudják: a demonstrálók célja semmi más, mint hogy "mártírrá" váljanak. Sőt, az MTVA orvosi ügyeletet, fűtött pihenőszobát, megerősített biztonsági őrzést, tisztálkodási lehetőséget, mobil WC-t biztosít a jogellenesen demonstrálóknak – hívják fel a figyelmet.

Schiffer András, a Lehet Más a Politika (LMP) frakcióvezetője vasárnap késő este kihívta a rendőrséget az MTVA Kunigunda úti gyártóbázisához. Nagy Navarro Balázs szakszervezeti vezető a kiérkező rendőröknél feljelentést tett zaklatás és a gyülekezési jog megsértése miatt.

Az LMP frakcióvezetője szerint azokért a "megfélemlítésekért", amelyek a közmédián belül vannak, illetve azokért a "hamisításokért", amelyekre felhívták a figyelmet, valóban azok az emberek felelősek, akiknek a távozását az éhségsztrájkolók kívánják. Nagy Navarro Balázs azt mondta az MTI-nek, hogy Böröcz István, az MTVA és Belénessy Csaba, az MTI vezérigazgatója távozását szeretnék elérni, "hiszen láthatóan nem akarják betartani a Magyar Köztársaság törvényeit". (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS