2020. szeptember 20. vasárnapFriderika
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mianmarban a parlament engedélyezte a tüntetéseket

2011. november 24. 10:52, utolsó frissítés: 10:52

Megszorításokkal bár, de a mianmari parlament csütörtökön elfogadta a tüntetéseket engedélyező törvénytervezetet. A jogszabály értelmében a demonstráció megtartását a szervezőknek öt nappal korábban be kell jelenteniük a hatóságoknak.

A törvény továbbra is tiltja a tüntetéseket a kormányhoz kapcsolódó helyszínek, iskolák, kórházak és nagykövetségek közelében. A képviselők viszont végül is elvetették azt a tervezett kitételt, amely tiltotta volna a szlogenek kiabálását. A törvényre még áldását kell adnia az államfőnek, és akkor hatályba lép.

Mianmarban nem jellemzőek a tüntetések, de nem példátlanok. A múlt héten Rangunban például öt szerzetes demonstrált két napon át politikai foglyok szabadon engedését követelve. A rendfenntartó erők nem avatkoztak közbe. Októberben viszont Rangunban több embert előállítottak, akik földjeik elkobzása ellen tüntető földművesek demonstrációjához csatlakoztak.

Elemzők szerint az új törvény elfogadásával a gyakorlatilag még mindig az országot kormányzó hadsereg újabb tanújelét adta annak, hogy nyitott a politikai változásokra. Ennek bizonyítéka az is, hogy nem akadályozza a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kji ellenzéki vezető visszatérését a politikai életbe. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS