2020. október 30. péntekAlfonz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elítélték a "halál kufárját"

2011. november 03. 10:31, utolsó frissítés: 10:34

Egy new york-i bíróság bűnösnek találta a fegyverkereskedelemmel és terrorista szervezet megsegítésével vádolt Viktor Boutot. A vád szerint a 44 éves férfi a columbiai FARC gerillák számára szállított nehézfegyvereket, több millió dollárt keresve az üzleten.

A Bout által felkínált arzenált – többek között száz föld-levegő rakétát és húszezer nagy teljesítményű gépfegyvert lőszerrel – egy kisebb ország is megirigyelhetné – állította az ügyész. A fegyverek egy részével a kolumbiai kormánynak dolgozó amerikai pilótákat szándékoztak „semlegesíteni”. Bout védőügyvédje szerint az ex-szovjet katonatiszt csupán két régi szállítórepülőt szándékozott eladni.A "halál kufárjának" nevezett, nemzetközi szinten is jól ismert és régóta keresett fegyverkereskedőt 2008-ban buktatták le Thaiföldön FARC-aktivistáknak álcázott amerikai ügynökök, kiadatása két évig húzódott. Mivel Bout orosz állampolgár, az ügy miatt feszültté vált a viszony Oroszország és az Egyesült Államok között. Az orosz fél azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy túllépte illetékességi határát.

Híresztelések szerint Bout szállított fegyvert az al-Kaidának, a táliboknak, a népirtással vádolt Charles Taylor libériai elnöknek és egy sor afrikai, dél-amerikai és közel-keleti gerillának. (bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS