2020. október 30. péntekAlfonz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Prágában lesz a totalitarizmust kutató európai intézetek közös platformja

2011. október 04. 10:37, utolsó frissítés: 15:35

Megalakul az Európai Emlékezet és Lelkiismeret Platformja. Az intézet európai szinten fogja koordinálni a totalitárius múlt feltárásával foglalkozó nemzeti intézmények tevékenységét – jelentették be hétfőn Prágában. Az együttműködésben 13 ország 19 intézete vesz részt.

Az intézet megalakulását Csehország már európai uniós elnöksége idején, 2009 első felében szorgalmazta, de igyekezete akkor nem járt sikerrel.

A négy visegrádi ország miniszterelnökei – Petr Necas cseh, Donald Tusk lengyel, Orbán Viktor magyar és Iveta Radicová szlovák kormányfő – október 14-én csúcstalálkozót tartanak a cseh fővárosban, ez alkalomból írják alá a platform létrehozásáról szóló megállapodást.

Az Európai Emlékezet és Lelkiismeret Platformjának központja Prágában működik majd, de kirendeltsége lesz Brüsszelben. Az első közös projekt várhatóan egy európai történelmi olvasókönyv összeállítása lesz.

A Totalitárius Rendszerek Cseh Kutatóközpontjának (USTR) igazgatója, Daniel Herman úgy látja: az intézet tevékenysége hasznos lehet azon államok számára is, amelyek csak a közelmúltban számoltak le a totalitarizmussal. Herman szerint az intézet esetleg egy olyan "tankönyvet" is elkészíthet, amely tanácsokat tartalmazna arra nézve, hogy miként lehet a leghatékonyabban leküzdeni a totalitarizmus örökségét. (mti, praguemonitor.com)


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS