2022. január 28. péntekKároly, Karola
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Súlyos vízhiány a csendes-óceáni Tuvalu szigetein

2011. október 03. 13:55, utolsó frissítés: 13:55

A 11 ezer lakosú, csendes-óciáni Tuvalu állam szigetein súlyos ivóvízhiány van, a kormány szükségállapotot hirdetett. A kis szigetországba az új-zélandi légierő gépe szállított ivóvizet és két, tengervízből édesvizet előállítani képes sómentesítő berendezést.


A Tuvalui Vöröskereszt szerint a vízkészletek keddre már teljesen kifogynak egyes térségekben. A hatóságok felhívják a lakosság figyelmét, hogy ne igyanak vizet a forrásokból, mert néhány állat már elpusztult feltehetően a szennyezett talajvíztől.

Tuvaluban több mint fél éve nem volt nagyobb eső, és a meteorológusok szerint decemberig nem is lehet számítani bővebb csapadékra. A szigetországban normális körülmények között 200-400 mm csapadék hull havonta. Szakértők szerint az óceán vizének lehűlésével járó La Nina időjárási jelenség okozza a szárazságot.

Tuvalu az egyike a globális felmelegedés hosszú távú hatásainak leginkább kitett országoknak; lakói attól tartanak, az emelkedő tengerszint és az ivóvízhiány lakhatatlanná teszi szigeteiket. (bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS