2020. szeptember 25. péntekEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Oxfam, Action Aid: ne áldozzák fel az afgán nők jogait a tálibokkal való békéért!

2011. október 03. 12:42, utolsó frissítés: 12:42

A tálibokkal való megegyezés veszélyeztetheti a nők jogainak biztosítása terén az utóbbi 10 évben elért eredményeket Afganisztánban – aggódik két brit segélyszervezet. Az Oxfam és az Action Aid szerint az afgán nők közül sokan félnek attól, hogy az elért eredményeket feláldozhatják egy, a tálibokkal kötendő politikai alku keretében.

Az Action Aid felmérést végzett ezer afganisztáni nő megkérdezésével, és 86% tart egy tálibokéhoz hasonló kormány hatalomra kerülésétől.

Afganisztánban még mindig nagyon sok tennivaló van a nők jogainak biztosítása terén, de a megkérdezettek 72%-a úgy érzi, az Afganisztán elleni háború kitörése, 2001 óta javult a státusa. 37% tart attól, a nemzetközi csapatok kivonulása után viszont rosszabbra fordul ismét a nők helyzete. A megkérdezettek kétharmada úgy érezte, most nagyobb biztonságban él, mint 10 évvel ezelőtt.

Az Action Aid emlékeztet arra, a tálib uralom alatt a nők és lányok nem vállalhattak munkát, nem járhattak iskolába, nehezen férhettek hozzá egészségügyi szolgáltatásokhoz, és nem hagyhatták el az otthonukat férfi kísérő nélkül. Azóta elfogadtak egy új alkotmányt, amely garantálja a nőknek az egyenlő jogokat; most már szabadon részt vehetnek az oktatásban, miniszterek, képviselők, orvosok, tanárok, vállalkozók, ügyvédek vannak köztük, ám nagyon sok nő gyakorlatilag még mindig nem élhet alapvető jogaival. Az Action Aid amellett érvel, be kellene vonni a nőket is a békefolyamatba, így lehetne garantálni nehezen kivívott civil és emberi jogaik megmaradását.

Az Oxfam és az Action Aid arra kérik a brit kormányt, a tálibokkal folytatandó esetleges jövőbeni béketárgyalásokon ne „bocsássák áruba” a nők jogait. (bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS