2021. július 28. szerdaSzabolcs
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Bulgária: kétezren tüntettek az újgazdagok és a romák "mentelmi joga" ellen

2011. október 03. 10:38, utolsó frissítés: 10:40

Több mint kétezer fiatal tüntetett Plovdiv városában vasárnap, azzal vádolva a bolgár kormányt és a törvényhozást, hogy mentelmi jogot adott az újgazdagoknak és a romáknak. A tüntetők a Kiril Raskov roma vezető egyik családtagja által elütött fiatalra emlékeztek (az incidens után törtek ki országszertea kisebbségellenes demonstrációk), „Nem felejtünk, nem bocsátunk meg” és „Nem akarunk fizetni a cigányoknak” feliratokat és a bolgár nemzeti zászlót lobogtatva.


A tüntetők a kormányfőtől, az államfőtől, a főügyésztől és a bírói tanács elnökétől azt követelték, intézkedjenek a „korrupció és az önkényeskedés” felszámolásáért, alkalmazzák a törvényeket, vessenek véget a koldulásnak, rombolják le az illegális építményeket, azoknak a szülőknek, akiknek gyereke nem jár iskolába, ne adjanak szociális segélyt, továbbá tekintsék terrorcselekménynek a sínek, csatornafedők ellopását.

Plovdiv romagettójában, Stolipinovóban a lakosok aggódtak, nehogy a tüntetők rájuk támadjanak – írta a Mediafax. Egyikük szerint a nacionalista pártok bujtogatják a fiatalokat a romák ellen, hogy megnyerjék az október 23-i választásokat.

Azonban nem került sor erőszakos cselekményre, a tüntetők pedig támogatásukról biztosították az egyetemista szervezetek nyilatkozatát, miszerint a tüntetéseknek „nincs etnikai jellege”. (mediafax)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS