2021. július 28. szerdaSzabolcs
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Der Spiegel: a „Vadkeleten” modern polgárháború zajlik a romák ellen

2011. szeptember 29. 15:17, utolsó frissítés: 16:39

Polgárháború zajlik modern formában egyes kelet-európai országokban a romák ellen, és a hatóságok távolról figyelik, pedig a romák elleni erőszak megelőzhető lenne, ha csökkentenék a bűnözést – kommentálta a bulgáriai eseményeket a Der Spiegel. Ezt a polgárháborút egyrészt szélsőjobb „paramilitáris szervezetek”, „szélsőjobb terroristák”, huligánok és másrészt dühös átlagpolgárok vívják.


A lap szerint a kelet-európai országoknak kemény autoritás-problémáik vannak, az intézmények gyengék és korruptak. „Vadkeleten” az emberek akkor boldogulnak, ha megfelelő kapcsolatokkal rendelkeznek, és készek kenőpénzt felajánlani – írja a német lap. Egy ilyen helyzetben a romák könnyen válnak bűnbakká, hiszen a társadalom alsó szintjén helyezkednek el, nem tudnak lobbizni, politikailag rosszul szervezettek. A romák elleni rasszizmus beivódott a társadalomba, és ezt az uralkodói elit többségének diskurzusa is legitimálja.

A roma közösségeket szegénység, rossz körülmények, írástudatlanság, az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés hiánya, munkanélküliség, a korlátozott állami segélyektől való függőség jellemzi, elterjedt a prostitúció és a bűnözés. Egyetlen kelet-európai állam és az EU sem javasolt átfogó stratégiát, hogy kisegítse a romákat ebből a helyzetből – véli a Der Spiegel. Bár egyes országok és az EU többmillió eurót hív le a romák számára, ezt a pénzt a hatóságok és romákkal foglalkozó szervezetek költik el tanulmányokra és konferenciákra.

A perspektíva hiánya miatt elsősorban Romániából és Bulgáriából több tízezer roma ment nyugatra, Olaszországba, Spanyolországba, Franciaországba, Nagy-Britanniába és az utóbbi időben a német nagyvárosokba is, ahol néhány euróért dolgoznak vagy koldulnak, illetve néhányan közülük lopnak. Törvényes státusuktól függően egyesek szociális segélyeket is kapnak. Mindez nagy részük szemében sokkal több, mint amennyi szülőhazájukban kijutna számukra. Ám Nyugat-Európa nem tudja megoldani Kelet-Európa többévtizedes szociális problémáit – írja a német lap, hozzátéve: inkább koherens, európai szintű stratégiára van szükség, amelynek sikere csak sok év után mutatkozik meg. (mediafax)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS