2021. július 28. szerdaSzabolcs
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Romák ellen uszít egy bolgár párt, folytatódnak a rasszista tüntetések

2011. szeptember 28. 10:05, utolsó frissítés: 10:21

Harmadik napja romaellenes tüntetések zajlanak Bulgáriában, kedd este 170 személyt vettek őrizetbe 14 városban. A rendőrség feloszlatta a tüntetőket, főbb incidensek nem voltak. A demonstrálókat megakadályozták, hogy Szófiában eljussanak a parlament elé, vagy a többi városban a nagyobb roma gettókba. Azokat a tüntetőket, akiknél kés, bot, füstbomba vagy valamilyen fehér fegyver volt, letartóztatták.


A roma és a török kisebbség elleni gyűlöletkeltő, rasszista bekiabálások ritkultak kedden estére, az államügyész ugyanis felhívást intézett a városi ügyészségekhez, miszerint alkalmazzák a büntetőtörvénykönyv rasszizmus és etnikai gyűlöletkeltés elleni rendelkezéseit, amely alapján akár négy év börtön is kiszabható a tettesekre. Boris Velcev azt kérte a bíróságoktól és a rendőrségtől is, hogy adjanak prioritást azt ilyen eseteknek. Ezért kedden a tüntetők inkább azt skandálták, hogy „éljenek a bolgárok!” és „törvényeket akarunk!”

A tüntetéseket a közösségi hálókon szervezik; kiváltó okuk egy múlt pénteki incidens volt, amely során egy roma vezető családtagjai elgázoltak egy bolgár fiatalt, aki meghalt. A roma család tettei elleni tüntetések napok alatt országos romaellenes megmozdulássá fajultak. Ráadásul a nacionalista bolgár pártok is kihasználják a témát az október 23-i választásokra készülődve.

„Cigánybűnözés – az állam elleni fenyegetés” című borsúrákat osztogattak az Ataka nevű párt aktivistái, együtt az elnökjelöltük szórólapjával. A 28 oldalas brosúra a jelölt beszédeit és cikkeit tartalmazza, amelyekben Bulgária „elcigányosodása” és az etnikai csoport által elkövetett bűntények ellen lép fel. A felbujtó jelelgű összeállításba olyan cikkek is bekerültek, amelyek a romák által elkövetett bűncselekményekről jelentek meg különböző sajtóorgánumokban.

A precedens nélküli bulgáriai romaellenes tüntetések résztvevőinek jelentős része kiskorú – jelentette be a belügyminisztérium. A letartóztatott személyek közt 30% a kiskorúak aránya, a legerőszakosabb tüntetők közt sokan csupán 12-13 évesek voltak. Őket átadják a szüleiknek. (mediafax)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS