2021. július 28. szerdaSzabolcs
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Interetnikus konfliktusok törtek ki Bulgáriában

2011. szeptember 27. 13:45, utolsó frissítés: 13:47

Öten – köztük három rendőr – sérültek meg a hétfő este több városban is megszervezett kisebbségellenes tüntetések során Bulgáriában. Közel 100 személyt őrizetbe vettek.


A tüntetők a roma és török kisebbség ellen léptek fel 12 városban, köztük Szófiában, Várnán, Plovdivban és Burgasban. A fővárosban a tüntetők a parlament előtt demonstráltak, itt egy fiatal lány és egy rendőr sérült meg, és 27 személyt vettek őrizetbe. Plovdivban, az ország második legnagyobb városában 47 személyt vettek őrizetbe vandalizmus miatt; a helyi romák botokkal és fejszékkel felfegyverkezve készültek védekezésre.A demonstrációk egy múlt pénteki incidens ürügyén szerveződtek az internetes közösségi hálókon. Egy Katunica nevű déli faluból – ahol jelentős számú roma kisebbség él – származó két fiatal meghalt és öten megsérültek a roma vezető családtagjai által okozott plovdivi közúti balesetben. A helyiek a Raskov család üzelmei ellen kezdtek tüntetni, szombaton a család tulajdonában lévő épületeket is megtámadták, majd országszerte több roma- és kisebbségellenes tüntetés következett.

Az államfő és a kormányfő is hétfőn az etnikumok közötti béke megőrzésére szólított fel, azt hangsúlyozva, hogy a konfliktus gyökere egy személyek közötti nézeteltérés volt.

Az interetnikai feszültségek ilyen mértékű kiéleződésére 20 éve nem volt példa Bulgáriában. Ráadásul egybeesik az október 23-i elnök- és helyhatósági választások előtti kampány időszakával. Hogy lecsitítsa a kedélyeket, a bolgár kormány bejelentette, pénzügyi vizsgálatot indít a Raskov családnál.

Kiril Raskov katunicai roma vezetőtől a romák is elhatárolódtak: a kisebbség hagyományos bírósága szimbolikus halálos ítéletet mondott a roma vezetú fejére az általuk kiprovokált interetnikai konfliktus miatt – írja a Standart című lap, amely Hristo Varbanovot, a roma bíróság elnökét is idézte: „egyetlen roma etnikumú személy sem támogatja Raskovot”.

Inan Aliev és Mehmed Aszan helyi roma vezetők szerint hasonló konfliktusra nem volt példa 50 éve, "senkinek sincs szüksége háborúra". Egyértelműen Raskovot hibáztatták a történtekért, aki szerintük "egy Romániából érkezett căldărar" (azaz üstkészítő rézműves - szerk. megj.) (mediafax)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS