2022. december 4. vasárnapBorbála, Barbara
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Felújítják a tárgyalásokat Transznisztria ügyében

2011. szeptember 22. 21:55, utolsó frissítés: 21:55

A hivatalos tárgyalások felújításáról állapodtak meg a résztvevők a Dnyeszteren túli terület kérdésének rendezéséről folytatott konzultáción csütörtökön Moszkvában.


A rendezési folyamatban Moldova és a Dnyeszteren túli terület érdekelt félként, Oroszország, Ukrajna és az EBESZ közvetítőként, az EU és az USA pedig megfigyelőként vesz részt, de a tárgyalásokat 2006 februárjában felfüggesztették. A fenti összetételt "5+2 formátumnak" nevezik.

A moszkvai konzultáción a résztvevők az orosz külügyminisztérium honlapján közzétett nyilatkozat szerint ötéves szünet után megállapodtak a hivatalos tárgyalások felújításában.

A következő találkozón – amelynek időpontját nem jelölték meg –, a tárgyalási folyamat elveit és napirendjét vitatják majd meg – áll a közleményben.

A Dnyeszteren túli terület keskeny földsáv a Dnyeszter folyótól keletre, jelentős számú orosz és ukrán ajkú lakossággal. Elszakadást hrdetett meg a Szovjetunió felbomlása után önállóvá vált Moldovától. Az elszakadásra akkor került sor, amikor Moldovában felmerült a Romániához való csatlakozás lehetősége.

A függetlenséget Tiraszpol orosz segítséggel 1990. szeptember 2-án nyilvánította ki, az erről szóló sikeres népszavazás után. A Moldovával folytatott rövid háborút követően aláírt békemegállapodás (1992. július 21.) értelmében a chisinaui hatóságoknak nincs beleszólásuk a terület, a "Dnyeszter Menti Moldáv Köztársaság" politikájába. Hivatalosan azonban továbbra is Moldovához tartozik, önállóságát egyetlen ország sem ismerte el.

A Dnyeszteren túli területtel foglalkozó diplomáciai mechanizmus, az "5+2 formátum" 2002-ben jött létre. A legutóbbi konzultáción, júniusban Moszkvában megállították az órákat, hogy minden fél tanácskozhasson kormányával. Azóta az érdekelt felek részéről több derűlátó nyilatkozat látott napvilágot, szeptember 9-én pedig Németországban találkozott egymással Vlad Filat moldovai kormányfő és Igor Szmirnov tiraszpoli vezető. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS