2021. október 28. csütörtökSimon, Szimonetta
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Szváziföldön a gazdasági válság miatt bezártak az iskolák

2011. szeptember 15. 13:03, utolsó frissítés: 13:03

Bezárt a legtöbb iskola Szváziföldön, mivel pénzügyi csődbe került a kormány; a tanárok sztrájkolnak, mivel a kormány nem tudja fizetni az iskolák fenntartását. Az országban az iskolás korú gyerekek 60%-a szegénységben él vagy árva, ezért ők nem fizetnek tandíjat – az iskolák így nagyrészt a kormánytól függnek.


Az 1,2 milliós afrikai országban a világon az egyik legmagasabb a HIV-fertőzöttek aránya, nagyon sok gyerek szülei AIDS-ben haltak meg. 230 ezer HIV-fertőzött állampolgár van, 65 ezren az állami kórházakból kapják az ingyenes gyógyszert. A válság a gyógyszerellátásra is kihat, egészségügyi dolgozók szerint kezd kifogyni a kórházakban a készlet.

A szváziföldi kormánynak Dél-Afrika ígért 355 millió dolláros segélycsomagot, ám még nem kapták meg a pénzt. A válság országszerte tüntetéseket indított el a III. Mswati király által uralt monarchiában. Múlt héten a tüntetők a király képeit égették el Manziniban. A kormány közel 11 millió dollárral tartozik az iskolák fenntartásáért, ezért a szolgáltatók levágták az áramot, a vizet; nem működik az iskolai étkeztetési program sem.

Múlt hónapban a Szváziföldi Egyetem nem nyitotta meg az akadémiai évet, mert a kormánytól nem kaptak pénzt.

Mswati királynak 13 felesége van, és 1986 óta uralkodik az országban. A politikai pártok be vannak tiltva az abszolutista monarchiában. Emberjogi csoportok szerint Dél-Afrika azzal a feltétellel kellene segélyt folyósítson a kormánynak, ha a király beleegyezik a demokratikus államforma bevezetésébe. (bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS