2022. aug. 17. szerdaJácint
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Uniós belügyminiszterek tárgyalnak a norvégiai merényletek tanulságairól

2011. július 26. 16:30, utolsó frissítés: 16:30

Napirendre tűzik az európai uniós tagországok bel- és igazságügyi minisztereinek szeptember végi brüsszeli találkozóján a radikalizálódás (így az idegengyűlölet és a szélsőségesség) elleni fellépés témáját – jelentette be az Európai Bizottság szóvivője kedden. Az ülésen egyebek között a múlt pénteki norvégiai kettős merénylet tanulságait vitatják meg. Várhatóan meghívást kap a találkozóra a nem EU-tag Norvégia belügyminisztere is.


A radikalizálódás témája a norvégiai események következményeképpen, soron kívül kerül a napirendre a soros EU-elnökség és a brüsszeli bizottság keddi egyeztetését követően. Michele Cercone szóvivő a végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján azt is elmondta, hogy már a miniszteri ülés előtt megkezdi munkáját az a tagországok közti szakértői hálózat, amely szintén ezzel a problémával foglalkozik.

Ismét utalt arra a programtervre, amelyet Cecilia Malmström biztos tavaly terjesztett elő a belső biztonság terén hozandó intézkedésekről. A több évre szóló jogalkotási programban már szerepel az említett hálózat létrehozása, illetve az is, hogy a bizottság javaslatot tesz a számítástechnikai bűnözéssel foglalkozó uniós központ létrehozására.

A szóvivő elmondta, hogy jövőre a bizottság nagyszabású tanácskozást is szervez a szélsőségesség, idegengyűlölet, radikalizálódás témájáról. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS