2022. aug. 17. szerdaJácint
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Egyenruhában állna hétfőn a bíráság elé a norvég ámokfutó

2011. július 25. 10:38, utolsó frissítés: 13:38

Egyenruhában akar megjelenni a bíróság előtt hétfőn, első meghallgatásán a csaknem száz halálos áldozatot követelő norvégiai kettős merénylet elkövetője – közölte a gyanúsított ügyvédje. Geir Lippestad elmondta az NRK norvég tv-csatornának, védence emellett azt is szeretné, ha a tárgyalás - amelyen az előzetes letartóztatásról dönt a bíróság - nyilvános lenne, mert akkor elmagyarázhatná a közvéleménynek, miért követte el tettét.


Az ügyvéd azt mondta, nem tudja, védence milyen egyenruhára gondolt. A gyanúsítottnak, Anders Behring Breiviknek hétfőn 14 órakor kell megjelennie a bíróság előtt. Ezt megelőzően, délben néma csenddel adóznak Norvégiában és a szomszédos Svédországban az áldozatok emlékének. Péntek délután előbb autóba rejtett, házilag készített robbanószerkezet lépett működésbe Oslóban, a kormány székházánál, majd innen nem messze, Utöya szigeten Breivik lőfegyverekkel vérengzést rendezett a kormányzó Norvég Munkáspárt ifjúsági szervezetének nyári táborában. A két helyszínen összesen 93-an vesztették életüket; négy embert eltűntként tartanak nyilván.

A támadások elkövetésével gyanúsított férfi korábban már beismerte, hogy ő követte el az oslói robbantást és az Utoya szigetén rendezett mészárlást, de nem ismeri el büntetőjogi felelősségét – jelentette be Sveinung Sponheim norvég rendőrfőnök.

Anders Behring Breivik azt állította, hogy egyedül követte el tettét, de a rendőrség még vizsgálódik. A rendőrfőnök szerint a szigeten a lövöldözést túlélő szemtanúk vallomásai alapján még mindig vizsgálják, hogy egy vagy több lövöldöző végzett-e a fiatalokkal. Sponheim megerősítette, hogy nincs másik gyanúsítottjuk az ügyben, de nem zárták ki, hogy a férfinak lehettek segítői.
A robbantásnak és a lövöldözésnek 93 áldozata van, 97-en megsérültek. Legalább négy embert még mindig keresnek a lövöldözés után, mivel sokan a vízbe menekültek az ámokfutó elől a szigeten, ezért a Sponheim szerint elképzelhető, hogy vízbe fulladtak.

Breiviket terrorcselekmények elkövetésével vádolják, ügyvédje szerint könyörtelennek, de szükségesnek nevezte tettét. Geir Lippestad elmondta, hogy védence a norvég társadalom ellen akart támadást intézni, mert szerinte gyökeres változtatásokra van szükség. "A társadalomra, struktúráira és irányítási rendszerére akart csapást mérni. Véleménye szerint ez csak forradalom segítségével lehetséges" - mondta az ügyvéd az NRK közszolgálati televíziónak.

Anders Behring Breivik éveken át írt, 1500 oldalas kiáltványt tett fel az internetre - csupán néhány órával a csaknem száz halottat követelő kettős merénylet előtt. A "marxistavadász" 2002-ben indította el keresztes hadjáratát az iszlám, a szocializmus és a médiák ellen. Az igen hosszú szövegben, amelyben keveredik naplójegyzet, terrorista kézikönyv, történelmi hivatkozás és politikai propaganda, a 32 éves norvég az "igazságosztó lovagok kommendátorának" tekinti magát, és jelzi, hogy felméri gyilkos terveinek hatását.

"A második világháború óta legnagyobb (náci) szörnyetegnek fognak címkézni" - olvasható az angolos Andrew Berwick álnéven írt, Európai függetlenségi nyilatkozat - 2083 című szövegben, amely a következő szavakkal zárul: "Azt hiszem, ez lesz az utolsó bekezdés. Most július 22-e, péntek van, 12 óra 51 perc." Alatta egy fotón a "Marxistavadász" feliratú fegyverrel látható.
(ma.hu/index.hu/mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS