2022. aug. 19. péntekHuba
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Norvégiai támadások: beismerte tettét a merénylő

2011. július 22. 17:35, utolsó frissítés: 2011. július 24. 12:43

Péntek délután 15 óra 26 perckor robbanás rázta meg az oslói kormányzati negyedet. A miniszterelnöki hivatal és egy sajtóközpont közelében robbant fel egy pokolgép, aminek következtében legalább hét ember halt meg. Több épület erősen megrongálódott, a károk mértékét még nem becsülték fel. A miniszterelnökségnek helyet adó 17 emeletes épület ablakai közül sok betört.


Az Oslo belvárosában fekvő kormányzati negyedet a hatóságok kiürítették és hermetikusan lezárták, folyik a kutatás az esetleges további áldozatok, valamint robbanószerkezetek után.

Két órával később az Oslótól alig 40 kilométerre északnyugatra fekvő kis szigeten, Utoyán, ahol az AUF szociáldemokrata ifjúsági szervezet tartott nyári egyetemet, egy rendőrnek álcázott férfi rendezett vérfürdőt. A tettes több fegyverből folyamatosan tüzelt, válogatás nélkül lelőtt mindenkit. A legfrissebb hírek szerint 85 emberrel végzett.

A hatóságok gyanúja szerint mindkét merényletet egy 32 éves norvég férfi, bizonyos Anders Behring Breivik követte el, akit elfogtak és kihallgattak. Az események kronológiája:

UPDATE 6, 12:37, 24.7.2011: Beismerte tettét a pénteki norvégiai támadásokkal gyanúsított férfi, aki ügyvédje szerint könyörtelennek, de szükségesnek nevezte a mészárlást. A merénylet előtt állítólag Andrew Berwick álnéven közzétett egy 1500 oldalas írást, amelyben arról ír, hogyan szabadulhatna meg Európa a bevándorlóktól, egy internetre feltöltött 12 perces videóban pedig háborúra szólított az iszlamizmus ellen.

A rendőrség szerint Breivik elismerte a támadások elkövetését. Ügyvédje azt mondta, elárulta az indítékát is, azonban Lippestad egyelőre nem árult el részleteket. A férfi hétfőn jelenik meg egy oslói bíróság előtt, ahol ügyvédje szerint már kiderülhetnek motivációi.

UPDATE 5, 11:32; 23.7.2011: A szemtanúk szerint az elkövető rendőregyenruhában jutott be és azt állította, hogy a robbanásokkal kapcsolatban nyomoz, maga köré gyűjtötte a fiatalokat, majd tüzet nyitott.

A rendőrség szerint a lövöldözés és a robbantás kapcsolatban áll egymással, és mindkettő mögött egy norvég férfi áll. Egyre valószínűbb, hogy az azóta elfogott Anders Behring Breivik, egy szélsőséges nézeteket valló 32 éves norvég férfi áll az egész Norvégiát megrázó merényletek mögött. A gyanúsított mezőgazdasági vállalkozást vezet.

A 32 éves Breiviket a szigeten tartóztatták le, kihallgatása még tart. Breivik magát szélsőjobboldali nézeteket valló személyként határozta meg a Dagbladet című norvég lap szerint.

Egyelőre nem tudni, mi vezethette tettei elkövetésére. A VG című lap úgy tudja, a férfi nevére három fegyver, egy 9 milliméteres félautomata, egy gépkarabély és egy vadászpuska volt bejegyezve. A rendőrség nem zárkózik el attól a lehetőségtől, hogy több elkövető is volt a szigeten.

Az áldozatok száma még növekedhet, ugyanis sok sérült állapota kritikus, ugyanakkor a szigeten még mindig keresik a túlélőket vagy a holttesteket. A bombarobbanásnak eddig hivatalos jelentések szerint hét áldozata van.

UPDATE 4, 5:30; 23.7.2011: A rendőrség már 80 fölé teszi a norvég Utoeya szigetén elkövetett tömegmészárlás halálos áldozatainak számát. A rendőrség és a szemtanúk beszámolója szerint a magas, szőke, rendőrnek öltözött 32 éves elkövető komppal utazott a szigetre kevéssel az oslói robbantások után.

A Munkáspárt nyári ifjúsági táborában azt állította, hogy a robbantás körülményeinek kivizsgálásával van megbízva, és körbeállíttatta a tábor lakóit, majd válogatás nélkül lőni kezdett.

UPDATE 3, 23:59: rendőrségi jelentés szerint az Osló melletti szigeten történt lövöldözésben kilencen vesztették életüket.

UPDATE 2, 22:58: A BBC jelentése szerint legalább 7 halálos áldozatot követelt a pénteki oslói robbantás.

Egy másik, szintén terrorakciónak nyilvánított esetben, egy Osló melletti szigeten egy rendőrnek öltözött férfi nyitott tüzet a munkáspárt ifjúsági táborának résztvevőire, és legkevesebb négy személlyel végzett.

A rendőrség jelentése szerint a feltételezett elkövetőt elfogták. A rendőrség megerősítette, hogy összefüggés van a két eset között.

UPDATE 1, 19:45: A BBC információi szerint robbantás történt a norvég fővárosban, amelynek legalább két halálos áldozata és 15 sérültje van. A NRK közszolgálati televízió arról tájékoztatott, hogy a váropsközpontba vezető összes utat lezárták.

A merényletet eddig senki nem vállalta magára.

17:33, 2011.22.07.

Egyelőre ismeretlen eredetű robbanás történt Oslóban a kormány épületénél. Az AP hírügynökség szerint az épületeket kiürítették, a robbanásnak számos sérültje van. A norvég NRK legalább nyolc sérültről tud.
A tizenhét emeletes kormányépület valamennyi ablaka betört. Az egész épület megrázkódott, egy helyszínen tartózkodó újságíró szerint olyan volt, mint egy földrengés. A közelben lévő többi minisztérium ablakai is betörtek, az olajügyi minisztérium épülete felgyulladt.
Az utcán vérző sebesülteket és üvegszilánkokat látni, sűrű füst száll.

Az Aftenposten norvég lap szerint azért ürítik ki a környéket, mert újabb robbanástól tartanak. Bár az ok továbbra is ismeretlen, több forrás szerint is egy összeroncsolódott autót találtak a helyszínen.

Jen Stoltenberg norvég miniszterelnök biztonságban van, írja a norvég NTB hírügynökség.
A norvég ügyészségen kedden emeltek vádat terrorizmus miatt Mullah Krekar, az kurd iszlamista Ansar al-Islam szervezet vezetője ellen - írja az al-Dzsazíra. Mullah Krekar halállal fenyegetett egy volt norvég minisztert, Erna Solberget. "Ha Solberg kiutasít engem, és ezért én meghalok, neki is ez lesz a sorsa" - mondta.

Egyelőre nem világos, az esetnek van-e köze a robbantáshoz. (mti, aftenposten, dagbladet, index, bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS