2021. június 19. szombatGyárfás
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Elfogták az utolsó szerb háborús bűnöst is

2011. július 20. 15:13, utolsó frissítés: 15:13

Üdvözölték szerdán az Európai Unió központi intézményeinek vezetői és a NATO főtitkára, hogy elfogták Goran Hadzic háborús bűnökkel vádolt egykori horvátországi szerb vezetőt. Boris Tadic szerb elnök szerdán délelőtt jelentette be, hogy egy vajdasági hegységben reggel elfogták az utolsó körözött szerb háborús bűnöst.


José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke, Herman Van Rompuy, az EU-tagországok állam- és kormányfői tanácsának elnöke, valamint Catherine Ashton kül- és biztonságpolitikai főképviselő Brüsszelben kiadott közös közleményükben úgy vélték, a nemzetközi igazságszolgáltatás és Szerbia európai integrációja szempontjából egyaránt kulcsfontosságú lépésről van szó.

Méltatták egyúttal a szerb vezetés e téren tett elkötelezettségét és erőfeszítéseit. Hangoztatták, hogy a szerb nemzet jelenleg a múlttal való szembenézés folyamatát éli, és sorsa egy jobb, európai jövő irányában alakul.

Ratko Mladic
volt boszniai szerb katonai vezető elfogásával együtt a mostani letartóztatás pozitív jel Szerbia szomszédjai számára is – vélték az uniós vezetők. Hangot adtak annak a várakozásuknak is, hogy Hadzicot mielőbb Hágába szállítják, a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnök ügyében ítélkező Nemzetközi Törvényszék börtönébe.

A törvényszékkel folytatott teljes körű együttműködés továbbra is lényeges feltétele lesz Szerbia unió felé vezető útjának – áll a közleményben.

Belgrád beadta tagfelvételi kérelmét az EU-ba, de az unió még nem döntött arról, mikor nyilvánítja hivatalosan tagjelöltté a balkáni országot.

Közleményt adott ki Anders Fogh Rasmussen, a NATO főtitkára is. Ő úgy fogalmazott, hogy Hadzic letartóztatása lehetővé teszi a közelmúltbeli európai történelem legfájdalmasabb fejezetének lezárását.

Ő is üdvözölte a szerb hatóságok hozzáállását, és emlékeztetett arra, hogy az ország jövőre szomszédjaival és az euroatlanti családdal folytatott konstruktív együttműködésen múlik. Egyúttal megerősítette, hogy a NATO továbbra is elkötelezetten segíteni kívánja a teljes nyugat-balkáni térséget az euroatlanti integráció útján. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS