2022. november 26. szombatVirág
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Megreformálná az EB az EU halászati politikáját

2011. július 13. 17:56, utolsó frissítés: 17:56

Az európai uniós halászati politika reformjára tett javaslatot az Európai Bizottság szerdán, a tervek "biztosítják a halállományok fennmaradását és a halászok megélhetését, miközben véget vetnek a túlhalászásnak és a halállományok kimerítésének".


Maria Damanaki
tengerügyi és halászati biztos ismertetése szerint a reform "tudományos alapokon nyugvó, decentralizált megközelítésre" épül.

A görög biztos szerint a reformra azért van szükség, mert "haladéktalanul lépéseket kell tennünk annak érdekében, hogy helyreállítsuk valamennyi halállományunk egészségi állapotát, és ezáltal megőrizzük őket a jelen és a jövő generációinak". "Kizárólag e feltétel teljesülése esetén lesznek képesek a halászok arra, hogy folytassák halászati tevékenységeiket, és tisztességesen megéljenek belőlük" – fogalmazott Damanaki.

A megújított politika célja, hogy a halászati ágazatnak új lendületet adjon, véget vessen a támogatásoktól való függőségnek, valamint új munkavállalási és növekedési lehetőségeket teremtsen a partvidékeken. Ezzel az uniós lakosság számára is hosszú távon stabil, biztonságos és egészséges élelmiszerforrást lehet biztosítani – hangoztatta Damanaki.

Nemzetközi környezetvédelmi szervezetek mindazonáltal azonnal bírálták a tervet. Úgy ítélték meg, hogy az nem eléggé ambiciózus a vízi környezetet fenyegető kockázatokkal szembeni fellépés terén. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS