2021. június 19. szombatGyárfás
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Mladicot vonják felelősségre horvátországi bűntetteiért is, követelik az amerikai horvátok

2011. június 28. 15:37, utolsó frissítés: 15:37

Az amerikai horvátok legnagyobb szervezete követeli a hágai Nemzetközi Törvényszéktől (NT), hogy Ratko Mladicot Horvátországban elkövetett bűneiért is vonja felelősségre.


Az Amerikai Horvátok Nemzeti Szövetsége (NFCA) – amelynek saját állítása szerint 130 ezer tagja van – hétfőn Washingtonban kiadott közleményében emlékeztetett arra, hogy Mladic az 1991-es háború első hónapjaiban Horvátországban szolgált különböző katonai beosztásokban, és a szervezet szerint gyanúsítható azzal, hogy bűnös a Skabrnja falu ellen 1991. november 18-án elkövetett atrocitásban.

Az NFCA üdvözli, hogy a szerb hatóságok elfogták és átadták az NT-nek a boszniai szerb hadsereg egykori parancsnokát, de – mint írták – csalódottan értesültek arról, hogy az ellene szóló vádiratban, amelynek új változatát Serge Brammertz, a hágai törvényszék főügyésze június 1-jén ismertette, nem szerepelnek a horvátországi bűncselekmények.

"Az NFCA határozottan elítéli Brammertz főügyész döntését, és emlékezteti őt arra, hogy annak idején elődje (Carla Del Ponte) sem emelt vádat Slobodan Milosevic volt jugoszláv elnök ellen Horvátországban elkövetett bűneiért, és ezt ő is a +hatékonysággal+ indokolta. Ha Brammertz főügyész nem változtatja meg döntését, akkor annak az lesz a következménye, hogy azoknak a fontos szereplőknek a többsége, akik a Horvátország elleni támadást Belgrádból irányították, soha nem kell felelniük azért a szerepükért, amelyet a Horvátország elleni 1991-es háborúban és az ország egy részének négy évig tartó megszállásában betöltöttek" – olvasható a szövetség közleményében.

Az NFCA felszólítja az Egyesült Államokat, hogy mint az ENSZ BT állandó tagja vesse latba befolyását a világszervezet törvényszékénél Mladic horvátországi bűneinek kivizsgálása érdekében. Az amerikai horvát szervezet ezenkívül arra kéri Washingtont, hogy szövetségeseivel együtt továbbra is gyakoroljon nyomást Szerbiára Goran Hadzic volt horvátországi szerb lázadóvezér kézre kerítése érdekében.

A Mladic elleni vádirat megalapozott, s az ügyészség mindent megtesz, hogy felgyorsítsa a büntetőeljárást – mondta Brammertz a Dnevni Avaz című boszniai lapnak adott keddi interjújában. Az NT 17 éves történetében sokat tanult a nagy és összetett háborús bűnesetekből, és ez a tapasztalat hasznos lesz a Mladic elleni perben – tette hozzá. Az ügyészség hozzáigazította a Mladic elleni vádiratot a Radovan Karadzic volt boszniai szerb politikai vezető elleni egykori vádakhoz, ami azt jelenti, hogy az az etnikai tisztogatásra, a szarajevói lakosok megfélemlítésére, a srebrenicai mészárlásra és az ENSZ-békefenntartók túszul ejtésére koncentrál – mondta Brammertz.

A főügyész közölte: továbbra is elvárja a szerb hatóságoktól Hadzic elfogását, valamint Radovan Stankovicét is, akit az NT elsőként adott át az illetékes boszniai törvényszéknek háborús bűnök miatti ítélkezés végett.

Stankovicot 20 évi börtönre ítélték Boszniában, meg is kezdte büntetésének letöltését, de sikerült megszöknie és átjutnia Szerbiába.

Brammertz június 1-jén, a Mladic elleni vádirat új változata elkészültének bejelentésekor azt mondta, hogy a volt tábornok ellen az egyik legsúlyosabb vádpont továbbra is a népirtás. A vádiratot egyebek közt azért dolgozták át, hogy az eljárás minél gyorsabban lefolytatható legyen. A 11 vádpont között továbbra is szerepel polgári személyek üldözése, gyilkosság, kitelepítés, embertelen cselekedetek, túszejtés, fosztogatás – tette hozzá. (mti/HINA/tanjug)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS