2021. június 19. szombatGyárfás
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Jövő tavasztól kezdődhetnek Szerbia csatlakozási tárgyalásai

2011. június 07. 08:44, utolsó frissítés: 08:44

Azon reményének adott hangot hétfőn Brüsszelben a szerb elnök, hogy hazája jövő tavasszal megkezdheti az EU-csatlakozási tárgyalásokat. Boris Tadic megbeszélést folytatott Herman Van Rompuy-jel, az uniós országok állam-, illetve kormányfői testületének, az Európai Tanácsnak az elnökével, majd mindketten sajtónyilatkozatot tettek.


Van Rompuy gratulált Szerbiának, és kifejezte az EU afölötti elégedettségét, hogy elfogták, majd kiadták a hágai törvényszéknek Ratko Mladicot, a boszniai szerbek háborús bűnökkel vádolt egykori katonai parancsnokát. Az uniós vezető szerint ez a fejlemény mérföldkő mind Szerbia, mind a nyugat-balkáni térség, mind pedig a nemzetközi igazságszolgáltatás számára.

Szerbia jelentős lépést tett abba az irányba, hogy teljes mértékben betölthesse szerepét Európában – mondta Van Rompuy.

"A még hátralevő út nehéz, de a legfőbb útakadályt sikerült eltávolítani" - tette hozzá. Ezzel arra utalt, hogy Szerbia uniós közeledési kísérleteinek elhárításakor eddig a fő érv az volt, hogy Belgrád nem működik együtt teljes mértékben a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnök ügyében eljáró hágai törvényszékkel. Herman Van Rompuy ugyanakkor arra buzdította Szerbiát, hogy dolgozzon tovább a nemzeti demokratikus intézmények kiépítésén, erősítse a jogállamiságot, hajtson végre igazságügyi reformot.

Tadic arról beszélt nyilatkozatában, hogy Mladic elfogásával és kiadásával Szerbia lényegében lezárta saját történelmének egy fejezetét. A Hága által háborús bűnökkel megvádolt szerbeket egy kivételével már átadták a nemzetközi törvényszéknek, egyedül Goran Hadzicnak, a horvátországi szerbek egykori vezetőjének az elfogása várat még magára. Boris Tadic azt mondta: reméli, hogy Szerbia még ez év vége előtt elnyeri az uniós tagjelölti jogállást, majd a jövő év elején, vélhetőleg tavasszal meg is kezdődhetnek a csatlakozási tárgyalások.

"Teljesen bizonyos vagyok abban, hogy a jövőnk az Európai Unióban van" – hangsúlyozta a szerb elnök, és hozzátette, hogy az egész Nyugat-Balkán EU-integrációjára törekszik. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS