2021. június 19. szombatGyárfás
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Mladic éhségsztrájkkal fenyegetőzik

2011. június 07. 08:37, utolsó frissítés: 08:37

Éhségsztrájkkal fenyegetőzik belgrádi sajtójelentések szerint a hágai börtönében ülő Ratko Mladic volt boszniai szerb hadseregparancsnok. Az egykori Jugoszláviában elkövetett háborús bűncselekményeket kivizsgáló Nemzetközi Törvényszék foglya azt hangoztatja, hogy ha követelései nem teljesülnek azonnal, akkor nem veszi be gyógyszereit, és élelmet sem vesz magához – írta hétfői számában a Blic című napilap. A nyugalmazott tábornok "azonnali megfelelő orvosi ellátást" követel, valamint azt, hogy családtagjai és ügyvédje látogathassák.


A belgrádi újság azt is idézi Mladictól, hogy "élete nagy hibáját" követte el, amikor nem lett öngyilkos. Éhségsztrájkkal fenyegetőzött arra az esetre is, ha az ENSZ-törvényszék nem vállalja át perének ügyvédi költségeit. Védője, Milos Saljic közlése szerint a vádlott ügyvédi csapata még nem állt össze. Egyelőre annyi tudható, hogy benne lesz a 92 éves Smilja Abramov nemzetközi jogász, aki éveken át volt Slobodan Milosevic egykori szerb és jugoszláv elnök tanácsadója.

Mladic ellen 11 pontban emelnek vádat népirtás, emberiesség elleni bűntettek és a háborús jog megsértése miatt. A törvényszék előtti első megjelenésekor, múlt pénteken a vádakat "gyalázatosaknak" és "szörnyűeknek" nevezte. A bíró július 4-ére tűzte ki a következő tárgyalást. (mti/apa)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS