2021. június 19. szombatGyárfás
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Elkészült a Mladic-per új vádirata

2011. június 02. 07:46, utolsó frissítés: 07:46

Elkészült a Ratko Mladic volt boszniai katonai főparancsnok elleni vádirat új változata a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnök ügyében ítélkező Nemzetközi Törvényszéken; az egyik vád továbbra is népirtás – jelentette be Serge Brammertz főügyész szerdai hágai sajtótájékoztatóján.


A múlt héten letartóztatott fővádlott pénteken jelenik meg először bírái előtt, hogy nyilatkozzon, bűnösnek tartja-e magát a vádpontokban vagy nem.

A főügyész elmondta: a vádiratot egyebek között annak érdekében dolgozták át, hogy az eljárás minél gyorsabban lefolytatható legyen. A vádpontok között továbbra is szerepel polgári személyek üldözése, gyilkosság, kitelepítés, embertelen cselekedetek, túszejtés, fosztogatás.

Mladicot egyebek között a második világháború utáni legkíméletlenebb európai népirtásért, a Srebrenicában közel 8 ezer halálos áldozatot követelőért teszik felelőssé.

Brammertz megjegyezte azt is, hogy még nincs döntés arról, egyesítik-e Mladic és Radovan Karadzic volt boszniai szerb vezető vádiratát. Hozzátette, ezt az eshetőséget továbbra sem lehet kizárni.

A sajtótájékoztatón kiderült az is, hogy még nem lehet tudni, kik lesznek a szerb vádlott védői. Belgrádi sajtóértesülések szerint valószínűsíthető, hogy a törvényszék rendel majd ki védőt Mladic mellé.

Serge Brammertz úgy vélte, Szerbia európai uniós csatlakozási tervei hozzájárultak ahhoz, hogy Mladicot sikerült elfogni. Mint mondta, továbbra sincs ugyanakkor információjuk arról, ki segítette a volt parancsnokot a rejtőzködésben. Hangoztatta, hogy a törvényszék szeretné felelősségre vonni a segítőket is.

A főügyész egyúttal megismételte annak fontosságát, hogy az utolsó, még bujkáló vádlott, a horvátországi szerb Goran Hadzic is az igazságszolgáltatás kezére kerüljön.

A belga jogász beszélt arról is, hogy Mladic egészségi állapota aggasztja a törvényszéket. Hozzátette, mindent megtesznek annak érdekében, hogy a vádlott megfelelő orvosi ellátásban részesüljön. Ratko Mladic kedden érkezett meg a Hágához tartozó Scheveningenbe, a törvényszék saját ottani börtönébe.

Brammertz tisztességes eljárást helyezett kilátásba a volt tábornok ellen. Azt ugyanakkor nem tudta megmondani, mikor kezdődhet a per. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS