2021. június 19. szombatGyárfás
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Mladic már a hágai Nemzetközi Törvényszék fogházában van

2011. június 01. 10:58, utolsó frissítés: 10:58

Megérkezett a hágai Nemzetközi Törvényszék büntetés-végrehajtási intézményébe Ratko Mladic, a boszniai szerb hadsereg háborús bűntettek elkövetésével vádolt egykori parancsnoka.


A scheveningeni börtönben helyi idő szerint kedd este 9 óra körül landolt egy helikopter, s ezzel egyidejűleg négy fekete, elfüggönyözött ablakú jármű hajtott be egy oldalsó kapun.

Mladicot kedden adta ki Szerbia a hágai Nemzetközi Törvényszéknek. A volt tábornokot repülővel szállították Rotterdamba, ahol a törvényszéki iroda és az ügyészségi iroda képviselői vették át felügyeletét.

A hágai Nemzetközi Törvényszék fogdájában az ENSZ legmagasabb elvárásainak megfelelő körülmények között várhatnak a vádlottak perükre, ítéletük kihirdetésére vagy arra, hogy átszállítsák őket a börtönbe, ahol letöltik büntetésüket. A fogda, amelyet az ENSZ bérel a holland államtól, a Hága fürdővárosrészében található scheveningeni börtön egyik szárnyát foglalja el.

Scheveningenben a törvényszék képviselői átadták Mladicnak a vádiratot, tájékoztatták az eljárás szabályairól, átadtak neki egy listát olyan ügyvédek nevével, akik segíthetik a bírósági eljárásban.

Mladic első meghallgatására néhány napon belül sor kerül, magára a tárgyalásra azonban még valószínűleg hónapokig várni kell, és a per több éven át tarthat.

A második világháború óta Európában elkövetett legsúlyosabb bűncselekményekkel, népirtással, emberiesség elleni és háborús bűntettekkel vádolt, 16 éve bujkáló Mladicot a múlt héten fogták el egy vajdasági faluban. (mti/afp/ap)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS