2021. június 19. szombatGyárfás
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Nem volt embervadászat: egyezkedések nyomán vették őrizetbe Mladicot

2011. május 30. 12:48, utolsó frissítés: 12:48

The Sunday Telegraph szerint korántsem "Oszama bin Laden-stílusú" rajtaütés, hanem nyugati illetékesek részvételével lezajlott hosszas egyezkedés eredménye volt Ratko Mladic őrizetbe vétele. A tekintélyes vasárnapi brit konzervatív lap által név nélkül idézett nyugati hírszerzési források szerint az egykori boszniai szerb hadseregparancsnok megadásáról "valamivel több mint egy évig" folytak a tárgyalások, főleg francia, brit és német illetékesek bevonásával.


A The Sunday Telegraph szerint ez arra vall, hogy a szerb hírszerzésnek kapcsolatai voltak "legalábbis Mladic védelmezőivel", az őrizetbe vétel pedig "teljes mértékben megrendezett esemény" volt. A brit lap nyugati diplomáciai forrásai szerint Mladicot végül azzal az ígérettel sikerült rávenni az ellenállás nélküli megadásra, hogy őrizetbe vétele után gondoskodni fognak a családjáról. Erre a szerbek "garanciát vállaltak" – mondta a Telegraphnak nyilatkozó, névtelenséget kérő egyik nyugati illetékes.

"Végül is jobban jár, ha mártírként megy Hágába, mint ha valami lerobbant szerbiai laktanyában vagy búvóhelyen hal meg ... ezt végül ő is elismerte, és sikerült lebeszélni az öngyilkos mártíromságról" – fogalmazott a The Sunday Telegraph forrása. Az idézett illetékes hozzátette: így "előzetes megállapodás alapján egyszerűen csak elmentek (Mladicért) Lázárföldre (Lazarevo)... semmiféle embervadászat nem volt".

Öt évvel ezelőtt kapott szívinfarktusa után egy vajdasági kolostorban húzta meg magát Ratko Mladic – írta vasárnap egy szerbiai újság. A Blic című bulvárlap értesülése szerint a boszniai szerb hadsereg egykori tábornokát 2006 októberében a Nagybecskerek (Zrenjanin) mellett található Szent Melánia kolostorba szállították. Az apácák a külvilágtól elzárva, egy cellában helyezték el a beteg Mladicot, és gondoskodtak orvosi ellátásáról – írta a rendszerint jól értesült újság a kolostort felügyelő egyházmegye forrásaira hivatkozva.

A nővérek felkészültek arra, hogy Mladic esetleg meghalhat. Ezért a kolostor templomának kriptájában sírhelyet készítettek a számára. Egy hónap elteltével azonban a tábornok állapota jelentős mértékben javult, így az ismeretlen helyre távozott.

A hágai Nemzetközi Törvényszék volt főügyésze, Carla del Ponte szerint hamarosan le fogják tartóztatni a háborús bűncselekmények vádjával még körözött utolsó szerb vezetőt, Goran Hadzicot is. A volt főügyész egy vasárnap megjelent interjúban azzal érvelt, hogy a szerb hatóságok eddig a csütörtökön kézre került Ratko Mladicra összpontosították a figyelmüket. Ezután viszont már Hadzicot üldözhetik minden erejükkel – mondta a svájci SonntagsZeitungnak del Ponte. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS