2021. június 19. szombatGyárfás
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Mladic "rengeteg asszonyt, gyermeket és harcost mentett meg" a fia szerint

2011. május 30. 12:45, utolsó frissítés: 12:45

A háborús bűncselekményekkel vádolt Ratko Mladic azt szeretné, ha a hágai Nemzetközi Törvényszéken (NT) esedékes perében a szerb radikálisok vezére, Vojislav Seselj látná el jogi védelmét. Családtagjainak vasárnapi nyilatkozatai szerint a 69 éves egykori tábornoknak roppant módon imponál, ahogyan az ultranacionalista Szerb Radikális Párt (SRS) vezére magát védi az ellene Hágában évek óta zajló perben. Seselj, akit Bosznia-Hercegovinában, Horvátországban és a Vajdaságban elkövetett háborús bűncselekményekkel vádolnak, 2003-ban adta föl magát az NT-nek.


Fia szerint Mladic visszautasít minden felelősséget a Srebrenicában 1995 nyarán történt vérengzésért, amelynek több ezer bosnyák férfi és fiú esett áldozatul. "Azt mondta, hogy semmi köze a Srebrenicában történtekhez" – idézte a boszniai szerb hadsereg volt parancsnokának szavait Darko Mladic, miután vasárnap meglátogatta apját a belgrádi börtönben.

Ratko Mladic "rengeteg asszonyt, gyermeket és harcost mentett meg" – állította a fia. Srebrenicában elrendelte, hogy "először a sebesülteket, a nőket meg a gyerekeket helyezzék biztonságba, és csak utána a harcosokat". A vérengzést feltehetőleg "a háta mögött" hajtották végre – állította Darko Mladic.

Bruno Vekaric, a háborús bűnösök ügyében eljáró szerb különleges ügyész helyettese a The New York Times című amerikai napilap vasárnapi internetes kiadásában megjelent interjúban azt mondja, hogy Mladic "viszonylag" jó egészségnek örvend, tisztában van azzal, mi zajlik körülötte, bőbeszédű, érzelmes, és kifakad, amikor a gyerekeiről beszél.

"Mindent ért, és mindenről beszél" – mondja Vekaric, akinek az a benyomása, hogy semmilyen akadálya nincsen a per lefolytatásának. Mladic rokonai azért túlozzák el egészségi problémáit, hogy késleltessék kiadatását. "A védelem stratégiája az, hogy ő (Mladic) beteg. Ez nem igaz" – mondta Vekaric. Hozzátette, hogy a biztonsági erők titokban szállítják majd Mladicot Hágába, elkerülendő a demonstrációkat vagy az erőszakcselekményeket.

Vekaric szerint a bírósági kihallgatáson Mladic nem ejtett szót Srebrenicáról. Első szava azt volt, hogy "semmi baja a horvátokkal és muzulmánokkal", s hogy "szörnyű idők jártak akkoriban". Az ügyész szerint Mladic azt mondta neki: soha nem ölt meg senkit, de felelősségre kell vonni mindenkit, aki gyilkolt. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS