2021. június 19. szombatGyárfás
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Erőszakos tüntetés Belgrádban Mladic letartóztatása ellen

2011. május 30. 12:30, utolsó frissítés: 12:30

Mintegy 10 ezer ember gyűlt össze Belgrád központjában vasárnap este, hogy tiltakozzon Ratko Mladic volt boszniai szerb hadseregparancsnok letartóztatása ellen, és követelje szabadon bocsátását.


A megmozdulás végén egy fiatalokból álló kisebb csoport köveket, palackokat hajigált a rendőrökre és petárdákat durrogtatott. A rendfenntartók erélyes fellépése következtében a támadók meghátráltak. Egy rendőrparancsnok a tüntetés kezdetekor közölte: a kivezényelt rendőrök – hozzávetőleg 3 ezren – azonnal közbelépnek, ha rendbontás történik.

Az ultranacionalista Szerb Radikális Párt (SRS) által meghirdetett megmozdulás résztvevői hazafias szerb dalokat énekeltek, és nemzeti hősként magasztalták Mladicot. Hazaárulónak nevezték Boris Tadic szerb elnököt, követelték az államfő, valamint a kormány lemondását. Az SRS korábban azt közölte, hogy békés tüntetésre szólította fel híveit.

A háborús bűncselekményekkel, a srebrenicai népirtással és Szarajevó lövetésével vádolt Mladicot csütörtökön fogták el. Valószínűleg hétfőn vagy kedden adják ki a szerb hatóságok a hágai székhelyű Nemzetközi Törvényszéknek. (mti/afp/ap)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS