2021. június 19. szombatGyárfás
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Szerbia megmutatta, kész szembenézni a múlttal a vajdasági parlament elnöke szerint

2011. május 27. 10:44, utolsó frissítés: 10:44

Egeresi Sándor, a vajdasági tartományi parlament elnöke elégedettségének adott hangot Ratko Mladic háborús bűnökkel vádolt volt tábornok letartóztatása kapcsán. A tartományi képviselőház honlapján megjelent közleményében úgy vélekedett, soha többé nem szabad előfordulnia, hogy Szerbia és polgárai néhány olyan ember túszává váljanak, akik elrejtőznek, nem néznek szembe az igazságszolgáltatással, elmenekülnek a bűncselekmények miatti felelősség viselése elől.


A tartományi parlamenti elnök hozzátette: Mladic őrizetbe vételével Szerbia egyértelműen megmutatta, hogy kész szembenézni a múlttal, kész maga mögött hagyni közelmúltbeli történelmének legtragikusabb fejezetét, és eltökélt európai jövőjét illetően.

Egeresi Sándor úgy vélte, hogy ezzel elhárult a legnagyobb akadály Szerbia és a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnök ügyében ítélkező hágai Nemzetközi Törvényszék együttműködése, illetve Szerbia és az Európai Unió együttműködése elől.

A politikus arra számít, hogy a szintén háborús bűnökkel vádolt Goran Hadzic volt horvátországi szerb vezető is hamarosan a hatóságok kezére kerül. "Erősen hiszem, hogy a közeljövőben a hágai törvényszékkel szembeni minden kötelezettségünket teljesítjük" – fűzte hozzá. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS